Den ibland fräna debatten i kommunfullmäktige om LOV:s vara eller icke vara pågick i en timme innan oppositionen (M+L+C+KD) och även SD yrkade på en återremiss av ärendet för vidare beredning.
– När vi införde LOV för några år sedan så kunde en privat aktör välja att antingen utföra service eller omsorg eller båda. Två företag har utfört servicetjänster och inget företag har nappat på omsorgsdelen, sa Ulrika Jeansson (S) från talarstolen.
Hon påpekade också att endast 17 kunder i skrivande stund har valt privata utförare och 296 kunder har valt serviceinsatser i kommunens egen regi.
Den politiska majoritetens förslag var att avveckla LOV. Man ville också ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten till att del av servicetjänster skulle kunna upphandlas för entreprenad. Det tredje förslaget till beslut från majoritetens sida var att låta förvaltningen utreda ekonomiska konsekvenser samt kvalitetsaspekter att införa påverkningsbara timmar inom hemtjänsten.
– Hur har detta förankrats och diskuterats med olika intresseorganisationer och föreningar? undrade Inge Jacobsson (M) och fortsatte:
– En sådan här radikal förändring behöver förankras hos de som berörs innan ett beslut tas, detta verkar inte ha gjorts i det här fallet.
Lilian Bressler (M) höll med sin partikamrat:
– Det här slog ned som en bomb efter sommaren. LOV ska fortsätta att gälla och utvecklas som det står i äldreomsorgsplanen. Den har alla partier som är här godkänt, sa hon.
Anders Härnbro (S) poängterade att de flesta kunder har valt service i kommunens regi.
– Det vi ska komma ihåg är att det fungerar bra för de flesta av kunderna. Med de förslag vi har så ökar vi valfriheten för individen. Kom med ett förslag istället för att vilja behålla ett system som är ganska dysfunktionellt, sa han med tydlig riktning mot främst Moderaterna.
Torgny Maurer (SD) var heller inte imponerad av förslaget att avveckla LOV.
– I Norrköping inför S LOV, men i Finspång vill samma parti lägga ned. Hur kommer det sig? frågade han.
Härnbro kontrade:
– Det är bra att LOV införs i Norrköping, men det har inte fungerat i Finspång. Titta på resultaten och dra slutsatserna av det.
Inge Jacobsson försökte få med majoriteten på en återremiss av ärendet för att få till en ökad medborgardialog. Något som inte lyckades. S+V+MP vidhöll sin ståndpunkt, men fick i alla fall tillfälligt känna av ett nederlag när återremissen gick igenom.
Ulrika Jeansson yrkade avslag på återremissen som ändå gick igenom eftersom mer än en tredjedel av ledamöterna yrkade på återremiss.