Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stilig stilblandning

På onsdagskvällen var det vernissage, för en ny utställning på Konstföreningen. Manlig keramik och feminina smycken, blandades med vackra naturtavlor.

Foto: Pernilaa Andersson

FINSPÅNG2011-09-15 03:00

Det Gotländska paret Kerstin och Dan Leonette, visar sina alster på Konstföreningen. Smycken, tavlor och keramik pryder väggarna.

- Raku är ett sätt att glasera keramik. Det skiljer sig från vanlig keramik som får stå och svalna i ugnen. Rakun tas ut från ugnen då den är som varmast och glaseras direkt, berättar Dan Leonette.

Inget "lull lull"
Raku betyder glädje och det är också passande nog känslan som infinner sig av utställningen. Tavlor med havsutsikt, hönor och andra fåglar, ger en känsla av sommar.

- Vi har visning en gång i veckan hemma, då jag glaserar raku. Det är eld och lågor, keramiken ser ut som om den legat i ett skeppsbrott i 100 år. Lite manlig keramik. Inget "lull lull", säger Dan och ler.

Koppar och järnsulfat, tillsammans med bordsalt ger de många olika färgtonerna i keramiken.

- De här teknikerna jag jobbar med är som julafton 80 gånger om året! Det enda jag kan bestämma är formen. Färgen kan bli vad som helst. Jag är lite småbesatt av det här, säger Dan och skrattar.

Mer livfullt
Tavlorna är verklighetstrogna. Det känns som att man står i ett fönster och tittar ut på havet. Vågorna skummar då de slår mot stranden, då blicken möter tavlorna med havsmotiv.

- Dan har alltid målat väldigt verklighetstroget. Det är roligt att vi kan arbeta tillsammans såhär med keramiken, säger Kerstin Leonette.

Hon är där med smycken. Halsband, armband och örhängen med små bitar av rakukeramik.

- Vi hjälps åt med keramiken, sedan sätter jag ihop smycken av silver och onyx.

Tidigare höll Kerstin på med ull och textil, men nu är det keramiken som gäller. I alla fall ett tag.

- Vi får se om jag börjar med ullen igen, det är ett underbart material. Men keramiken är häftigt! Det blir mer liv i keramiken med raku. Det blir inte perfekt, och det ska inte bli det heller, säger Kerstin Leonette.

Rakukeramik började framställas i Japan i början av 1500-talet, av Tanaka Chojiro.

Sprickor, krackeleringar och mistor i glasyren ansågs i Japan inte som fel. Utan ett tecken på liv och mänsklighet, som snarare ökade än minskade värdet på keramiken.

Källa: rakukeramik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om