Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stig Andersson fälldes för lagbrott

I går dömdes Finspångs kommunalråd Stig Andersson (s) och en tjänsteman i kommunen för arbetsmiljöbrott. Arbetsledaren friades däremot helt från anklagelserna.

Finspångs kommunalråd Stig Andersson (s) dömdes i går för arbetsmiljöbrott.
Foto: Titti Olovsson/arkiv

Finspångs kommunalråd Stig Andersson (s) dömdes i går för arbetsmiljöbrott. Foto: Titti Olovsson/arkiv

Foto:

FINSPÅNG2005-10-05 06:00
I går kom domen mot kommunalrådet Stig Andersson, tjänstemannen och arbetsledaren, som har stått åtalade för arbetsmiljöbrott. Ett brott som Stig Andersson och tjänstemannen är skyldiga till, enligt Norrköpings tingsrätt. Den tredje åtalade, den så kallade arbetsledaren, friades däremot från anklagelserna.
- Resultatet är bra tycker jag. Att den tredje personen blir frikänd accepterar jag. Jag sa redan i slutpläderingen att han hade ett mindre ansvar, säger vice chefsåklagare Jonas Strömberg.

Inte tillräckligt
Det var i samband med rivningen av baracken Villa Vera vid Svälthagsskolan i maj 2003, som en 57-årig man klämdes till döds när en vägg rasade över honom. Rivningslov och arbetsmiljöplan saknades. Organisationen i kommunen var vid tidpunkten för olyckan mycket kaotisk, vilket de tre tilltalade använde till sitt försvar.

Obegriplig tolkning
Enligt tingsrätten finns det ett samband mellan bristerna och dödsolyckan. Visserligen tog Stig Andersson initiativ till en plan för kommunens nya organisation, men det har inte varit tillräckligt.
"Han kan därför som kommunens högste chef inte undgå ansvar", skriver tingsrätten i domen.
Att även tjänstemannen dömdes för arbetsmiljöbrott beror på att det var han som gav startsignalen för rivningen, vilket tingsrätten nu bedömer vara styrkt. Hans tolkning av det fullmäktigebeslut som har varit aktuellt under rättegången är enligt domen "obegriplig".
Arbetsledaren däremot hade en mer social roll under rivningen och saknade byggerfarenhet. Därför friades han av tingsrätten.
Straffet för både Stig Andersson och tjänstemannen blev 50 dagsböter vardera a 350 kronor.
- Det är normalt att det blir den här påföljden, säger vice åklagare Jonas Strömberg.

Förebygga brott
För kommunalrådet hade åklagaren dessutom yrkat på villkorlig dom, men enligt tingsrätten var brottet inte allvarligare än att straffet kunde bli böter.
Vice chefsåklagare Jonas Strömbergs förhoppning är nu att kommunalrådets dom ska förebygga andra arbetsmiljöbrott.
- Det händer mycket olyckor och arbetsmiljöfrågor är viktiga. Det här är ett bra sätt att få frågorna på bordet. De som är ansvariga skärper rutinerna, säger han.

Vill inte kommentera
Varken kommunalrådet eller hans advokat ville i går uttala sig om domen.
- Jag vill läsa domen i lugn och ro innan jag kommenterar den, säger Stig Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om