Vi gjorde ett stickprov på hur Finspångsborna resonerar kring sitt eget matsvinn i vardagen.
Med dagens förutsättningar för sopsortering tycker Reine Lundqvist att det nu för tiden är enkelt att hålla koll på sitt matsvinn – det syns tydligt vad som slängs. Han väljer sällan storpack av mat, utan handlar hellre ofta.
– Jag handlar oftast flera gånger i veckan, det som behövs just då, säger han.
Han tror att de äldre är bäst på att hantera svinnet, vilket stämmer enligt en ny studie, som gjorts på uppdrag av onlinematbutiken Hello Fresh. Den säger att personer över 60 år enbart slänger sju procent av maten, medan unga vuxna slänger mest, 20 procent.
– Jag tror tyvärr vi är för dåliga på att lyssna på de äldre, säger Reine Lundqvist, som menar att vi behöver lära av såväl de äldre som det som händer i världen i dag:
– Vi måste titta mer på vilka produkter vi kan producera själva i Sverige och äta utifrån säsong. Vi kan inte räkna med att alla produkter alltid finns.
Karolina Bransell tänker mest på sitt matsvinn när det börjar bli mycket av någon viss matvara hemma som riskerar att inte gå åt.
– Det är nog grönsaker tror jag, som slängs mest. Vi har trädgård, så det tenderar att komma väldigt mycket i perioder av samma sort på kort tid, säger hon.
Att slänga mycket grönsaker än hon inte ensam om. Enligt studien är det just frukt och grönsaker vi svenskar slänger mest, 36 procent.
Hur många procent av maten tror du att den genomsnittlige svensken slänger?
– Det är nog mer än man tror, men kanske 10, 20, säger Karolina Bransell.
Den gissningen är korrekt enligt studien som säger att den genomsnittlige svenskan slänger 11 procent av maten.
Elin Fransson har jobbat som kock och kokerska i många år och är rutinerad på att laga ny mat av rester.
Hur lätt är det att tänka på matsvinnet om man har barn hemma?
– Jag har inga kräsna barn, så det är väldigt lätt, säger Elin Fransson med ett skratt.
Hennes metoder gör att hon nästan inte slänger någon mat i soporna alls.
– Får jag mat över så får jag tänka om – vad kan jag göra på det här? Det går att göra vad som helst, stekt spagetti eller gratänger att blanda i något nytt i det och göra mat av, säger Elin Fransson.
Både Elin Fransson och Reine Lundqvist använder lukt och smak för att bedöma om magen är ätlig. Karolina Bransell har en lite annan metod:
– Jag går lite på utgångsdatum. Men också om maten känns fräsch eller ser vettig ut, säger hon.