Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Statligt straff för miss med energi

Lämneå bruk AB tillverkar och använder el från ett eget vattenkraftverk. Ändå tvingas företaget betala en avgift för att de inte ger tillräckligt stöd åt produktion och användning av el från förnybara energikällor.

Lämneå bruk AB har ett eget vattenkraftverk som producerar den mesta el som företaget använder.

Lämneå bruk AB har ett eget vattenkraftverk som producerar den mesta el som företaget använder.

Foto: Anna Lögdberg

FINSPÅNG2008-06-25 03:00
Företaget, som ligger utanför Ljusfallshammar, får statligt stöd för att de producerar sin vattenkraft. Samtidigt använder de också sin el och måste därför vara med och betala stöd för förnybar energi, men det har de inte gjort. Därför ska de nu betala en så kallad kvotpliktsavgift till staten på 13 674 kronor. Markus Aktner, vice VD på Lämneå bruk AB, anser inte att företaget blivit felbehandlat. - Vi borde varit mer uppmärksamma på detta, säger han. Det statliga stödet till elproducenter betalas ut i elcertifikat, som sedan kan säljas vidare till användare. Användare som är skyldiga att köpa elcertifikat är till exempel de företag som använder egenproducerad el. Elcertifikaten blir därmed ett sätt att uppmuntra till produktion och användning av el från förnybara energikällor. - Lämneå bruk skulle kunna låta bli att sälja alla sina elcertifikat och på så sätt betala sin avgift, säger Roger Östberg som är handläggare på Energimyndigheten i Eskilstuna. God affär?
Vid nästa års deklaration kommer företaget att tänka på att inte sälja alla elcertifikat, för att slippa kvotpliktsavgiften. - Men kanske har detta rent av varit en god affär för oss, menar Markus Aktner. Kvotpliktsavgiften vi betalar är 318 kronor per elcertifikat, men priset på marknaden för ett certifikat ligger runt 400 kronor. Men Roger Östberg på Energimyndigheten tror inte att företag kan tjäna mycket på sälja alla certifikat och istället välja att betala kvotpliktsavgiften. Avgiften ska inte vara lägre än marknadspriset och dessutom är den skattepliktig, vilket inte alla företag är medvetna om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om