Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Protesterna hjälpte inte – utbildningarna pausas

Många Finspångsbor samlades på Förvaltningstorget på tisdagen för att möta kommunledning och protestera mot förslaget att pausa intagningar på Bergska gymnasiet. "Kommunen kommer gå under", sade Bergskaeleverna Stella Holmberg och Maja Moberg.

Många Finspångsbor hade samlats vid Förvaltningstorget för att protestera mot beslutet.

Många Finspångsbor hade samlats vid Förvaltningstorget för att protestera mot beslutet.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-03-20 10:51

Ett hundratal Finspångsbor samlades vid Förvaltningstorget på tisdagseftermiddagen för att möta ansvariga politiker om hur skolsituationen ska lösas om nya intagningar pausas på Bergska gymnasiet.

Stark kritik riktades mot kommunledningens förslag från flera håll.

Bergskaeleverna Stella Holmberg och Maja Moberg är överens om vad som händer om Bergskas program läggs ner:

– Jättedåligt beslut. Ingen kommer söka Bergska, då stängs skolan och kommunen kommer gå under, sade Stella.

– Det är för jävligt! Kommunen skjuter sig själv i foten och kommer gå under. En kommunal grundskola är en av grundpelarna. Folk kommer inte vilja flytta hit, fortsatte Maja.

undefined
Bergskaeleverna Stella Holmberg och Maja Moberg är överens om vad som händer om Bergskas program läggs ner. – Då kommer kommunen kommer gå under, säger Stella och Maja.
undefined
Läraren Semi Bergström var på plats. "Alla vet vad det handlar om. Man kallar det för pausande, men det handlar om att stänga skolan", sade han.

Läraren Semi Bergström var på plats.

– Alla vet vad det handlar om. Man kallar det för pausande, men det handlar om att stänga skolan, sade han.

Före detta rektorn och läraren Marianne Antonson var en av de närvarande som riktade skarpast kritik.

– Hur många flyttar till Finspång om vi inte har en kommunal grundskola?, undrade hon och fick applåder av övriga på plats.

Kommunalrådet Mats Annerfeldt (S), inledde med att säga att det är ett jobbigt beslut:

undefined
Före detta rektorn och läraren Marianne Antonson var en av de närvarande som riktade skarpast kritik mot förslaget. "Hur många flyttar till Finspång om vi inte har en kommunal grundskola? undrade hon.
undefined
Kommunledningen i form av Hugo Andersson (C), Mikael Wallin (L), Mats Annerfeldt (S) och Riitta Leiviskä-Widlund (S) bemötte Finspångsbornas kritik.

– Men det är endast 28 procent av Finspångs ungdomar som söker till Bergska. Det är inte försvarbart till dubbla kostnader, sade han.

– Det är väldigt få i elevgrupperna. Platserna på Bergska blir dubbelt så dyra, jämfört med om de skulle gå hos annan huvudman, sade utbildningsrådet Mikael Wallin (L).

Även kritiken gällande långa pendlingstider för elever på landsbygden kommenterades.

– Vi ser inte att elever från landsbygden söker till Finspång, bara ett fåtal. Många söker till Norrköping, sade Mats Annerfeldt.

Oppositionen var på plats.

undefined
Inge Jacobsson (M) vill att beslutet fattas i kommunfullmäktige.

– Vi tycker inte det ska pausas några program. Vi behöver ett gymnasium i Finspång, sade Vänsterpartiets gruppledare Lise-Lott Öhr.

Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) berättade att de i första hand yrkar att ärendet ska beslutas i kommunfullmäktige. I andra hand yrkas återremiss.

– Då vill vi att det görs konsekvensbeskrivning på förslaget att pausa intaget till gymnasiet, att ekonomisk redovisning av förslaget tas fram för kommande treårsperiod, att förvaltningen tar fram flera förslag på hur Bergskas gymnasieskola kan organiseras samt ta tillvara personal, ungdomar och andras åsikter, sade han.

På onsdagseftermiddagen tar kommunstyrelsen beslutet: Intagningarna till de teoretiska programmen på Bergska pausas i höst. 

Enligt Inge Jacobsson (M) hade endast tre ledamöter en avvikande åsikt om förslaget, samtliga från Moderaterna och Vänsterpartiet.

– Vi yrkade i första hand på att beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige. Men det var bara vi (M och V) som ville det. I andra hand yrkade vi på återremiss, för att utreda de ekonomiska konsekvenserna. Men det var samma där, bara vi som ville det", säger han till Folkbladet efter mötet.

Läs mer om det här på folkbladet.se.

Karta: Förvaltningstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!