– Det är nu efter resan som man har kunnat smälta allting. Där kändes det mest overkligt. Det kändes som att det var uppbyggt för oss. Att skotthålen i väggarna inte var på riktigt, utan något som man hade gjort för att vi skulle få en inblick i hur det var. Men det var ju på riktigt, säger Hilda Ström, elev på Nya Bergska.
Sju elever från Nya Bergska, Nyhem och Grosvadsskolan och sex vuxna kom i lördags hem efter en sex dagar lång resa till Bosnien. De besökte städerna Sarajevo, Srebrenica, Mostar och Sanski Most. Där har de bland annat gjort flera stadsvandringar, sett massgravar och besökt koncentrationsläger. Men det är människorna som berättat historier från kriget som satt störst intryck.
– Det är då som det blev verkligt, berättar Hilda Ström.
– Det som satt störst intryck hos mig är träfiguren och den mannen som berättade sin historia. När han kom till koncentrationslägret hade han fått tag i en träbit, glasbit och en spik. Av det hade han gjort en träfigur som numera är känd över hela världen, berättar Johannes Kyllönen, från Grosvadsskolan.
Figuren föreställer en man med nedböjt huvud och armarna bakom ryggen.
– Den här mannen berättade att det här var den mest nedvärderande positionen i koncentrationslägret. Man fick inte titta upp för att då blev man slagen, säger Alena Rizvanovic, lärare på Grosvad, som själv flydde från kriget i det forna Jugoslavien när hon var fyra år.
– Jag minns inte så mycket av kriget, men jag minns lite från resan till Sverige. När vi nu fick höra berättelserna förstår jag vad min familj har fått utstå.
Toleransresorna har nu genomförts i tio år och det här är fjärde gången som de besöker Bosnien.
– Det har nu gått 20 år sedan Bosnienkriget och jag märkte att det faktiskt är lite skillnad jämfört med tidigare gånger som vi varit där. Nu var det fler som börjar berätta sina historier, säger Anna Hellerstedt, lärare på Nya Bergska.