Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stängda simhallen kris för simskolor

Skolorna får själva betala för att följa lagen om simkunnighet nu när simhallen i Finspång är stängd.

Sommaren 2002 bedrevs det fortfarande simundervisning i simhallen i Finspång. Nu bussas ett fåtal elever till andra simhallar för att lära sig simma.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Sommaren 2002 bedrevs det fortfarande simundervisning i simhallen i Finspång. Nu bussas ett fåtal elever till andra simhallar för att lära sig simma. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-01-21 06:00
Varje rektorsområde är själva ansvariga för att alla barn i årskurs 5 kan simma. Hur och var de lär sig att simma spelar ingen roll. Det finns tankar på att förlägga simundervisningen utomhus i någon sjö vid höstterminens start, eller vid vårteminens slut. Men troligare är att de elever som inte kan simma när de går i fyran och femman bussas till simhallen i Skärblacka, Norrköping, Vingåker eller Katrineholm.

Följer skollagen
Tony Andersson är rektor för Hårstorpsskolan och därifrån har man för avsikt att göra badresor med de elever i fyran och femman som inte kan simma.
- I årskurs fem kan alla elever, utom två elever från förberedelseklassen, simma. I fyran hade vi sju elever som inte kunde simma i höstas, berättar Tony.
I och med att skolan tar emot asylsökande elever kan antalet elever som behöver simundervisning ändras ganska snabbt. Tony Andersson hoppas dock att man ska kunna samordna skjutsandet till simhallen med andra skolor så att kostnaderna hålls nere.

Inte bara skolans ansvar
Även om det är så att skolorna ska erbjuda eleverna simundervisning så att de i årskurs fem kan simma, är det bara en av många saker som skolan ska lära barnen.
- Som förälder kan man inte bara förvänta sig att det är skolan som ska lära barnen att simma, föräldrarna har också ett ansvar, säger Ingrid Svensson som är rektor för Grosvads rektorsområde.
Troligtvis blir det så att eleverna därifrån kommer att bussas till simhallen i Skärblacka.
- Det kommer att bli de elever som verkligen behöver lära sig simma som prioriteras, säger Ingrid Svensson.

2:orna utan simundervisning
Så verkar det vara på alla skolor. Den simträning som förut fanns för elever i årskurs två har de flesta ännu inte beslutat om. Troligtvis kommer andraklassarna att få stå tillbaka för att de som som går i femman och inte kan simma ska få lära sig det. Att bussa ett fåtal elever till simhallar i andra kommuner kostar ungefär lika mycket som att erbjuda alla elever i klass två simundervisning. Pengar som skolorna inte har, men som borde finnas i kommunen. Pengar som annars skulle gått till driftskostnaden för simhallen i Finspång.
- Det finns inga extra pengar för bussresor, skolorna får själva se till det ekonomiska och samarbeta kring simundervisningen, säger förvaltningschefen Christer Pettersson.
Enligt honom rör det sig om cirka 33 barn som inte kan simma och att deras simundervisning kommer att prioriteras.

Pengarna bortsparade
Gullan Brandt- Lindvall är ordförande i servicenämnden och där har det förts diskussioner om hur man ska bedriva simundervisning i väntan på att Finspång får ett nytt badhus.
- Vi har kollat så att det finns tider lediga i simhallen i Skärblacka. Vi hoppas komma igång någon gång i vår. Hur det blir med simundervisningen för elever i klass två har vi ännu inte beslutat, men det ser ut att stupa på ekonomin.
Enligt henne är det möjligt för skolorna att söka särskilda bidrag för resorna, men eftersom Christer Pettersson säger att det inte finns några pengar att söka är det väl ingen idé att lägga ner tid och kraft på det.
Av de pengar som tidigare år gått till driftskostnader för simhallen finns idag inte ett öre kvar. Inga pengar är undansatta till ett nybygge, inge pengar reserverades för konsekvenser av stängningen, så såsom bussning till andra simhallar - alla pengar försvann i kommunens stora sparhål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om