Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stan fylldes av folk som ville fynda

Munkar, alpackakläder och kö till vaccineringen mot TBE. Den 40:e upplagan av Finsponga marken lockade tusentals besökare.

Cirka 180 knallar från olika delar av landet var på plats i centrala Finspång.

Cirka 180 knallar från olika delar av landet var på plats i centrala Finspång.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2019-05-31 16:30

Sol och klarblå himmel innebar ett idealiskt marknadsväder under fredagen.

– Marknaden är lite större än förra året och vi har en ny sträckning över torget. Cirka 180 knallar från olika delar av landet är här. Det var halvmulet och blåsigt i torsdags, så många som tänkt åka till sina sommarstugor kom kanske inte iväg. Vädermässigt är det optimalt, säger Rolf Grenestam, marknadsgeneral i arrangerande Lions Finspång.

En långväga gäst var Jhon Vilcapoma, som åkt från Falun för att sälja alpackakläder.

– Jag flyttade från Peru till Sverige för 20 år sedan, säger han.

Köper folk den här typen av kläder en solig och varm marknadsdag?

– Det går okej, men det går bättre om vädret är sämre. Jag hoppas att fler ska upptäcka kläderna som är tunna, mjuka och varma, säger Jhon Vilcapoma.

Det var kö till Vaccinklinikens marknadsplats, där det erbjöds vaccination mot TBE. Lennart Andersson kommer ursprungligen från Finspång, bor numera i Vagnhärad, men tillbringar halva året i sommarhuset i Vistinge.

– Jag brukar besöka marknaden och tänkte att man lika gärna kan vaccinera sig här. Jag är inte rädd för fästingar, men har fått bett tidigare, det var inget vidare, säger Lennart Andersson.

Ritha Andersson valde också att vaccinera sig.

– Det är så dåligt med tider på närsjukvården, därför kom jag hit. Jag har fått fästingbett många gånger i skärgården, säger hon.

Sjuksköterskan Maria Pettersson berättar att intresset för fästingvaccin var stort.

– Folk är mer medvetna om TBC:s baksidor nuförtiden, säger hon.

Det fanns som vanligt många marknadsstånd med munkförsäljning.

– Munkar är det godaste som finns på marknaden. Jag åker hit varje år, man träffar mycket folk, säger Grytgölsbon John Petersén.

Rolf Grenestam påpekar att besökssiffran brukar ligga på mellan 5 000 och 10 000 personer.

– Det är vår största inkomst, som ger 140 000 kronor netto varje år. Pengarna fördelar vi vidare lokalt, i landet och över världen. Vid naturkatastrofer brukar vi bidra med 50 000 kronor, säger han.

Ett 30-tal personer från Lions Finspång ser till att allt fungerar vid Finsponga marken.

– Sedan tar vi hjälp av föreningar som städar på kvällen. Den här gången är det Finspångs Toleransresor som får ett bidrag för att sköta det arbetet, konstaterar Rolf Grenestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om