"Stafettläkarna" minskar
FINSPÅNGDet ljusnar på läkarsidan i Närsjukvården i Finspång.- För ett år sedan hade vi åtta hyrläkare varje vecka och två fasta läkare. I dag har vi fem fast anställda och tre så kallade "stafettläkare" som snart blir två. Dessutom ett antal vikarier, sade Magnus Oweling.
På onsdagen informerade de Pensionärernas s-förening om dagsläget och framtiden för NiF. Ett 20-tal medlemmar lyssnade och ställde frågor i Svetsaren i Folkets hus.
- Vi är tvungna att förändra för att komma framåt, underströk Rolf Hessler.
<b>Fyra grupper</b>
Landstinget har gett Rolf Hessler och Magnus Oweling riktlinjer för hur närsjukvården i Finspång ska bedrivas med en bestämd påse pengar att hantera på klokast möjliga sätt. Satsningen görs på "vanliga" sjukdomar.
- Vi har fått i uppgift att prioritera fyra grupper: äldre, långtidssjukskrivna, barn med särskilda behov och psykiskt funktionshindrade, konstaterade Magnus Oweling.
- I Finspång finns det inte resurser för att hinna med i utvecklingen på hjärtinfarkts- och strokesidan. De patienterna ska tas till Vrinnevi. Hade inte förändringarna gjorts i år, så hade det skett nästa år, förklarade Rolf Hessler.
Magnus Oweling erkände att läkarfrågan vållar stort huvudbry och är en huvuduppgift för honom att lösa, eller åtminstone få bukt med.
Läkarsidan har ljusnat. Förra hösten fanns åtta hyrläkare, eller "stafettläkare", varje vecka mot två fast anställda läkare. Nu är det fem fast anställda och tre stafettläkare, som snart minskar till två. Ett antal vikarier tillkommer.
- Målet är att hälften av tjänsterna ska vara besatta med fasta läkare till nyår. Vi ökar, men det är ett jättebekymmer, sade Magnus Oweling.
Rolf Hessler underströk att läkarna på båda sidor numera drar åt samma håll. Tidigare slogs varje sida för sig om resurserna.
Utan att lova gissade Rolf Hessler och Magnus Oweling att läkarbiten ska ha en nöjaktig lösning under 2004.
<b>Klart besked</b>
Statistik visar att fotvården för diabetiker och reumatiker i Finspång är dubbelt så stor som i någon annan del i Östergötland och dessutom har två personer arbetat med lönemedel för en. Därför har prioriteringar vidtagits.
Magnus Oweling lämnade ett tydligt besked att resurserna för diabetikers fotvård läggs på de patienter med det största vårdbehovet, alltså den grupp som löper risk för att bli av med - amputera - sina fötter.
S-föreningen ställde sig bakom en motion från Helge Backman att Finspångs kommun ska inrätta en tjänst som äldreombudsman. Arbetarekommunens styrelse har tidigare anammat den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!