Genom samarbete mellan Finspångs, Katrineholms och Norrköpings kommuner, kan ett driftsäkrare fibernät byggas upp. Tillsammans med länsstyrelsen söker man nu bidrag från PTS, Post- och telestyrelsen, för att sammanlänka de tre kommunerna. Investeringskostnaden beräknas landa på totalt 30 miljoner kronor. Finspångs kommun går in med drygt 3,4 miljoner kronor.
- Det här är väldigt billigt i förhållande till vad vi får för pengarna, säger Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspångs kommun.
Genom dragningen av helt ny fiberoptik, gör man bredband tillgängligt för fler. Dessutom blir hela nätet driftsäkrare och mindre sårbart när flera vägar för datatrafiken öppnas.
- I förlängningen ser vi det här som en del i vår satsning på landsbygden. Dessutom blir det en förberedelse då kopparkabel och uppkoppling med adsl med tiden kommer tas bort helt och ersättas med fiber, säger Lindberg.
Klart om ett år
Så fort ansökan behandlats färdigt, kan arbetet med att gräva ner 13 mil fiberoptik börja. I centrala Finspång är redan nätet väl utbyggt och det finns fiber till både Ljusfallshammar, Grytgöl och Rejmyre.
- Även om själva bredbandet levereras via adsl till slutkunden, ser vi en ökad möjlighet att få fiber direkt till slutkunden med ett nytt och mer robust nät, säger Sven-Åke Andersson, vd för Finet.
Idag finns teknik som kräver fiberanslutning, bland annat HD-tv. För runt 20 000 kronor kan den privata villaägaren som bor max 50 meter från kabeln, ansluta sig och använda tekniken fullt ut.
Hans Lindberg ser i förlängningen att flera i en by kan gå ihop och koppla upp sig på fibern. Dessutom ser han en möjlighet till samverkan.
- Kan vi bygga bra och stabila nät och dra nytta av kompetens genom varandra tror jag det kommer fungera bra. Med bredband är det som med el. Som kund förväntar man sig att det ska fungera dygnet runt och året om, säger Hans Lindberg.
Projektet beräknas vara klart nästa år.