Kägel är en sport där det går att vara aktiv i hög ålder. Högst ålder av alla kägelspelare i Finspång har Gösta Gustafsson, som snart fyller 100 år.
– Det måste vara unikt med en 100-årig kägelspelare. Det kan aldrig ha hänt i Sverige tidigare och han är lika bra fortfarande, säger Carl-Henrik Gabrielsson, kassör i Föreningen Kägelhallen Finspong.
Gösta Gustafsson brukar delta vid pensionärskägeln på tisdagar i kägelhallen i Finspång.
– Det roligaste är att man träffar en massa människor som tycker att kägel är lika roligt, det är huvudsaken. Resultatet är inte det viktigaste, säger Gösta Gustafsson.
Men hans lagkamrater i Vitsippan påpekar att Gösta fortfarande håller klassen.
– Vi har spelat ihop i 26 år, han är jättebra, säger Marianne Johansson.
– Han är så duktig, jag är väldigt imponerad. Sedan har han humor, han är jätterolig, säger Barbro Skoglund.
Gösta berättar att han började med kägelsporten för över 25 år sedan.
– Jag började i gamla kägelhallen. Det finns kägelspelare som är över 90 år, men att spela när man är 100 år är nog inte så vanligt. Men jag känner att det är svårare med orken och balansen de senaste åren, säger Gösta.
Han har varit mycket aktiv inom idrotten hela livet, är uppvuxen i Hällestad och fastnade inledningsvis för en sport.
– När jag var tolv år ville jag bli längdskidåkare. Jag kommer ihåg vinterolympiaden 1936 i Garmisch-Partenkirchen och namnen på de fyra främsta i femmilen – alla svenskar.
Han spelade fotboll i Sonstorps IK i unga år innan flytten till Finspång.
– Sedan spelade jag fotboll i Faik, där jag var med och vann division 3, 1946. Orientering och längdskidåkning höll jag på med i massor av år. Jag åkte skidor tills jag var över 90 år innan jag fick problem med balansen, säger Gösta Gustafsson.
De yrkesaktiva åren spenderade han som svarvare.
– Jag jobbade som svarvare på Stal-Laval (nuvarande Siemens Energy) i Finspång i 45 år.
Har du problem med några krämpor eller sjukdomar?
– Jag har besvär med ryggen, fick operera den för fem år sedan, men jag har ont fortfarande. Jag försöker röra på mig, har redskap hemma, som hantlar för styrketräning, och cykel och jag promenerar mycket. Jag har bott på Högby seniorboende i flera år, säger Gösta.
Siv Hofström spelar också kägel och bor granne med Gösta på Högby.
– Han är jätteduktig, lagar mat, handlar själv och använder sina träningsredskap hemma. Han fick en rollator, men brukar inte använda den. Det enda han får hjälp med hemma är städning, säger Siv Hofström.
Kägelsporten har funnits i över 160 år i Finspång och vi har tidigare berättat om kägelhallens kamp för överlevnad i samband med coronapandemin.
– Vi körde två och ett halvt år utan personal, men nu har vi en anställd i kägelhallen. Vi känner också av höga elkostnader och högre hyra, men det vi framförallt behöver är en föryngring av aktiva medlemmar, säger Carl-Henrik Gabrielsson.
Han påpekar att medelåldern vid pensionärskägeln är över 80 år.
– Vi måste föryngra. Vi ser gärna att nyblivna pensionärer börjar spela kägel och framförallt behöver vi fler ungdomar till sporten. Vi har ungdomsträning varje vecka, men det är svårt med föryngringen inom kägeln, säger Carl-Henrik Gabrielsson.
– Det är svårt med föryngringen i alla föreningar. Själv vill jag hålla på med kägel så länge jag orkar, konstaterar Gösta Gustafsson.