Statistiska Centralbyrån har tagit fram statistik vad gäller vilka kommuner som spenderat mest pengar på idrotts- och fritidsanläggningar under den senaste tioårsperioden.
Kostnaderna för idrotts- och fritidsanläggningar visar att Finspång lägger näst mest pengar i hela länet. 1 514 kronor per år och invånare under 2014.
– Det är satsningen på Arena Grosvad som påverkar resultatet mest. När det handlar om kommuner i vår storlek är det inte många som gjort en sådan satsning, säger Lars Louthander.
Statistiken tydliggör att det är från och med 2009 och framåt som siffrorna för Finspångs kommun blir klart högre än många av länets övriga kommuner.
– Arena Grosvad invigdes 2008. Det var en investering på 190 miljoner kronor. Men den har gett otroligt mycket tillbaka i form av bra PR för kommunen. Vi får många besökare utifrån, som till exempel Norrköping, Svärtinge och andra delar av Östergötland.
Lars Louthander ser enbart positivt på anläggningen som regelbundet lockar massor av besökare.
– Den ger ett bra renommé för Finspång och den har betydelse för om folk väljer att flytta hit eller inte, betonar Lars Louthander.
Han nämner även några andra saker som kan ha påverkat resultatet.
– Konstgräsplanen, ny banbädd i ishallen och restaureringar i Aluceum är några andra tunga investeringar som gjorts.
I Östergötland är det Mjölby som spenderat mest pengar under 2014, 1 559 kronor per år och invånare.
Anmärkningsvärt är att Finspång lägger nästan dubbelt så mycket pengar jämfört med exempelvis grannkommunen Norrköping, med 855 kronor per år och invånare.
– Ibland kan det skilja vad gäller hur noggranna rapporteringar som lämnas in. Att Mjölby ligger högt beror på att de också byggt ett badhus, säger Lars Louthander.
Linköping (5), Norrköping (7), Valdemarsvik (8) och Söderköping (9) är några av kommunerna på listan.
Finspång hoppas på att placera sig högt när Årets friluftskommun presenteras.
– Vi kom 21:a i landet och tvåa i länet förra gången. Vi satsar alltid på att försöka vinna. Ambitionen är att förbättra oss och det behöver vi till exempel göra när det handlar om mål och riktlinjer och en politiskt antagen friluftsplan, konstaterar Lars Louthander.