Redan i mars lämnade golfklubben in en förfrågan om en kommunal borgen på 1,5 miljoner kronor. Detta sedan klubben gått över till så kallade "spelrätter" från de tidigare medlemslånen. Några medlemmar valde att lämna klubben, vilket renderar i en kostnad på cirka två miljoner kronor för klubben. Men merparten av medlemmarna har valt att stanna kvar och satsat sina medlemslånspengar i klubben, i runda slängar 4,8 miljoner kronor.
Avslog först
I måndags beslutade en enig kommunstyrelse att avslå ansökan. Där och då beslutades även att detta skulle vara det definitiva beslutet. Konsekvens: Finspångs Golfklubb närmar sig konkurs.
- Jag tycker inte att mina politiska vänner har tänkt igenom det här tillräckligt, säger en besviken Conny Eriksson, kassör i golfklubben.
- Ett sådant här ärende ska kommunfullmäktige besluta om. Står sig det här beslutet måste vi ställa in alla betalningar i början av september, vilket är lika med konkurs.
Mot förslaget
Kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S) förklarar beslutet:
- Vi har varit restriktiva med att ge borgen. Vi har tidigare gett borgen när golfklubben investerade i stugbyn. Men vi vill inte gå i borgen för att klara upp en intern verksamhet. Det är en principfråga, säger han och får medhåll av samtliga ledamöter i styrelsen.
- Kommunen har en ansträngd ekonomi, där vi själva fått varsla. Jag tror att golfklubben reder ut det här ändå, säger Inge Jacobsson (M).
I och med beslutet går kommunstyrelsen emot kommundirektör Anders Axelssons utredning, som föreslår att kommunen ska bevilja borgen. Något som upprör Conny Eriksson.
- Han hade förståelse för oss och vi trodde vi skulle få ett positiv besked. Våra medlemmar har valt att satsa sina pengar i klubben och kommunen skulle vinna på att golfklubben finns kvar. Jag undrar till exempel om ett så stort företag som Siemens vill vara i Finspång utan en golfklubb? säger han.
Nytt hopp
På tisdagseftermiddagen kom dock en ny förhoppning för klubben. Berit Martinsson (S), kommunfullmäktiges ordförande, säger att ärendet visst ska upp till nästa instans.
- Ett sådant här ärende, när det gäller så mycket pengar, beslutar kommunfullmäktige om. Det kommer upp på mötet nästa vecka, säger hon.
Även Anders Härnbro har då läst på delegationsordningen en extra gång, och instämmer i sin partikollegas ställningstagande:
- Delegationsordningen säger att de allra flesta borgensärenden måste upp till fullmäktige. Så det finns inga motstridiga åsikter i politikerledet, säger han.