Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spelmän firar med slottskonsert

FINSPÅNG
Det bildades 1927 för att bevara folkmusiken och syftet är detsamma ännu i dag. Det handlar också om att lätt kunna träffa likasinnade att spela tillsammans med. I år firar Östergötlands spelmansförbund 75-årsjubileum och på lördag ges en jubileumskonsert i Slottskapellet.

Varje år ordnas en hembygdsfest med spelmansstämma vid Regna hembygdsgård. På bilden, från i somras, ses bland annat Margareta Höglund (med fiolen) och Lasse Mårtensson (med nyckelharpan).
FOTO: TITTI OLOVSSON

Varje år ordnas en hembygdsfest med spelmansstämma vid Regna hembygdsgård. På bilden, från i somras, ses bland annat Margareta Höglund (med fiolen) och Lasse Mårtensson (med nyckelharpan). FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-03-05 00:00
Det var vid pingst 1927 som landets andra spelmansförbund, Östergötlands, bildades på Sturefors slott. Det hela handlade om att bevara ett kulturarv-folkmusiken och få människor intresserade av musiken. Spelmansrörelsen föddes i början av 1900-talet då det började ordnas spelmanstävlingar runt om i landet där spelmännen framförde både egna kompositioner och traditionella melodier. I mitten av 1920-talet började spelmännen organisera sig. Detta bland annat för att hindra influenser av den utländska masskulturen att ta sig in i landet och man ville måna om det nationella.

<b>Praktisk förening</b>
Än i dag är förbundets främsta syfte att bevara folkmusiken. En annan viktig del är det kontaktnät som skapats, medlemmarna kan lätt söka upp varandra för att spela tillsammans.
- Det är en praktisk förening. Om man är med är det lätt att få kontakt med andra spelmän och man kan lätt få tag på låtar och vem som gjort dem, säger Lasse Mårtensson, spelman från Finspång som sedan ett år tillbaka är ordförande i Östergötlands spelmansförbund.
- Det som är viktigt för mig med förbundet är att det är som en genbank. Det är viktigt att dokumentera folkmusiken för gör inte förbundet det är det ingen annan som gör det, säger Margareta Höglund, en av medlemmarna.

<b> Gammalt möter nytt</b>
Östergötlands spelmansförbund har i dag 240 medlemmar, vid starten 1927 var antalet 32. Precis som många andra föreningar har man problem med nyrekrytering och att få yngre medlemmar. Folkmusiken har i dag kommit i skymundan av den kommersiella musiken.
- Och får man inte lära sig att den här musiken finns, hur ska man då kunna lära sig några låtar, frågar sig Lasse Mårtensson.
Att blanda det gamla med det nya, folkmusiken med datorer, anser han kan vara ett sätt att öka intresset och skapa lättillgänglighet. Östergötlands spelmansförbund har de senaste åren satsat mycket på sin hemsida på Internet.
- Med den nya tekniken är det lätt att få tag på låtar och det är lätt att få kontakt med andra musiker från hela världen, menar Lasse Mårtensson.

<b>Firas på lördag</b>
Förr var spelmansstämmor vanligare än i dag, men förbundet brukar ordna olika spelmanstäffar varje år.
På lördag inleds firandet av Östergötlands spelmansförbunds 75-årsjubileum då det ges en offentlig jubileumskonsert, men några av de främsta spelmännen i förbundet, i Slottskapellet i Finspång. Under dagen håller förbundet också sitt årsmöte i Finspång. Innan årsmötet ordnas en inspirationskurs för spelmän under ledning av Margareta Mattson, som är violinpedagog och ordförande i Sveriges spelmäns riksförbund.

<b>Firar i sommar</b>
75-årsfirande blir det också i sommar. Den 15 juni hålls en jubileumsstämma på Ekenäs slott. I morgon ges det nformation om förbundet och bjuds på folkmusik vid lunchsamtalet i ABF-salen där bland annat Lasse Mårtensson medverkar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om