Spelar facket någon roll?
Janne "Vånga" Karlsson är verkstadsklubbens ordförande på Siemensägda DDIT och mannen som hellre verkar i det tysta och når resultat, än agiterar och demonstrerar på gator och torg.
Facket spelar fortfarande en stor roll menar Janne "Vånga" Karlsson. - Utan facket hade vi pressats tillbaks betydligt mer i årets avtalsrörelse. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Att fackföreningsrörelsen spelat ut sin roll håller han inte med om.
- De mest skilda grupper bildar fackföreningar; fotbollspelare och hockeyspelare. De ser styrkan i att sluta sig samman, säger Janne. Och hade vi inte haft en fackförening skulle vi i den här senaste avtalsrörelsen pressats tillbaka av arbetsgivaren.
Resultaten som räknas
Det var hårda motreaktioner som arbetsgivarna fick som svar på det skambud som teknikarbetsgivarna la i den pågående löneförhandlingen, där en rad försämringar fanns på förslag. Och det är genom att verka "i det tysta" som man nu har kunnat komma fram till ett avtal.
I Sverige har vi enligt Janne en stor uppslutning bakom facket- de allra flesta är med, men vi syns och hörs inte så mycket. I till exempel Frankrike och Tyskland är de bra på att mobilisera medlemmar till demonstrationer på gator - de syns mer i media.
- Men det är resultaten som räknas, påpekar Janne.
Då i början av 1970-talet var fackens största uppdrag lönerna. Det tillkom nya lagar för att stärka fackens roll. Man ville till exempel ha bort ackordssystemet och tidsstudierna. Janne var studieorganisatör på den tiden.
- Jag såg till att medlemmarna fick utbildning, jag hade en massa synpunkter så där som yngre har att det måste hända saker .
Inte bara lön
1974 blev han vald till klubbordförande för Metall. Då var man fler än 1 200 medlemmar, tre gånger så många som idag. Ändå tillverkas det fler turbiner nu än det gjordes då.
- Och det betyder inte att de jobbar mycket hårdare och längre idag. Produktionen har blivit effektivare.
Idag handlar Metalls viktigaste frågor om kompetens, fysisk- och psykisk arbetsmiljö och arbetstider.
Även om lönen spelar en stor roll är det bara en del, men annat spelar också in som fritiden och familjen.
- Folk som ringer hit frågar om allt möjligt, men de allra flesta frågar om sånt som de faktiskt vet men de vill ha någon slags bekräftelse på att de har rätt. Vi har otroligt duktiga och kunniga medlemmar, säger Janne.
Hela livet
Men de som ringer vill inte alltid prata arbete, det kan handla om familjesituationen, om obetalda hyror eller alkoholproblem.
- För någon som jobbat i 30 år på samma ställe, kanske jobbar på samma ställe i hela sitt liv, blir vi i facket de som ska försöka hjälpa även i såna fall. Företagen förändras hela tiden och måste göra det för att klara konkurrensen - på gott och på ont, men att tryggheten finns kvar är viktigt, säger Janne.
Sedan de oranga kuverten började dyka upp i brevlådan har frågor kring försäkringar blivit allt vanligare och som förtroendevald inom facket är det mycket man ska kunna. Och här kan uppstå ett dilemma. För samtidigt som det krävs väldigt mycket tid för att läsa in sig på de frågor om medlemmarna vill ha svar på kräver medlemmarna också att fackombuden ska synas på golvet.
Nya utmaningar
Ännu en avtalsrörelse går mot sitt slut och Janne "Vånga" Karlsson och Metalls fackmedlemmar kan rikta in sig på att jobba för att befästa och förbättra fackets roll i framtiden.
- Jag tror att tjänstemanna- och arbetssidan kommer att bli ett och på så sätt bli ännu starkare, samtidigt tror jag att fortsättningen med allt färre arbetare på golvet och fler tjänstemän kommer att fortsätta. Det sker ständigt en omvandling och vi behöver både tänkare och görare, säger Janne.