Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sopor i väntan på Sjömansäng

FINSPÅNG
Stora, vita plastpaket lätt rundade. De ser ut som jättelika fiskbullar, där de ligger. Synen är bekant, så där ser det ut på åkrar och fält efter skörden.
Men i de här plastpaketen är det inte hö och halm. Det är sopor. Hushållssopor från Finspång och från Vingåker.
Soporna mellanlagras på Sjömansäng, i väntan på den panna där de ska brännas.

Bakom avdelningschef Kenneth Malm är balningsmaskinen i full gång. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Bakom avdelningschef Kenneth Malm är balningsmaskinen i full gång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-06-03 00:00
Sedan årsskiftet skickar inte längre Finspång sina hushållssopor till Gärdstadverket Linköping. Soporna stannar kvar i kommunen, för att brännas här och bli till fjärrvärme. Dessutom köper Finspång sopor från Vingåker, för att ha ännu mer material att omvandla till värme.
Såsmåningom, när den förbränningsanläggning som kommunfullmäktige har beslutat om, kommer på plats. Det kan dröja ungefär ett år.
I väntan på förbränningspannan gör man paket av soporna och sparar dem. En särskild maskin utför hela proceduren.
Hushållssopor och brännbart industriavfall som körs till Sjömansäng, tippas på samma ställe. Precis intill balningsmaskinen, som helt automatiskt åstadkommer hårt sammanpressade, plastade balar.
-Skulle det haka upp sig så kan man ge maskinen order manuellt, säger Sölve Eriksson som jobbar vid balpressningsmaskinen.
Avfallet skopas upp på balningsmaskinens transportband. Maskinen känner av att ta en lagom mängd sopor, pressar ihop dem hårt, slår först ett nät runt balen och lindar därefter flera varv plast runt balen. Antalet varv kan Sölve läsa av på manöverbordets display vid sidan av maskinen.
-De första varven plast går med ganska låg hastighet, sedan rusar det iväg, säger han.

<b>2 500 platsbalar</b>
När sopbalen är färdig, kör en lastare i väg med den en bit bort. Där förvaras ett berg av vita plastbalar i väntan på bränning. Där har samlats ungefär 3 000 - 4 000 balar hittills.
- När förbränningsanläggningen kommer i bruk bränns soporna vartefter de kommer hit. Då kommer vi bara att behöva mellanlagra soporna sommartid, säger Kenneth Malm, chef för avdelningen renhållning inom Tekniska Verken.
Mindre olja
Han berättar att Vingåker skickar 2 000 ton hushållssopor per år till Finspång. Avtalet är på tre år. Själva producerar Finspångsborna 4000 ton hushållssopor varje år. Dessutom tillkommer cirka 2000 ton industriavfall.
Tillsammans med hushållsavfall och brännbart industriavfall ska träflis användas som bränsle i den blivande förbränningsanläggningen.
- Finspångs kommun vill minska oljeanvändningen, säger Kenneth Malm.

<b>Fåglar</b>
Berget av plastbalar är en inbjudande sittplats för fåglar. Men några problem har fåglarna inte orsakat hittills. Inte heller har man några problem med ökad lukt på grund av mellanlagringen, enligt Kenneth Malm.
- Ingen av de kommuner som mellanlagrar sitt avfall har luktproblem, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om