– Ja, var är barnen? Vi misstänker att informationen vi lämnat ut i skolorna inte riktigt nått fram, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare, Finspångs kommun.
Hon pekar på en fullmatad folder med olika gratisaktiviteter, som ligger framför henne. Aktiviteter som alltså erbjuds barn och ungdomar konstnadsfritt, tack vare ett statligt stöd från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, med fokus på att nå dem som annars inte skulle ha möjlighet. Men alla som vill är välkomna understryker hon och fortsätter:
- Kommunen har också bidragit genom att stötta föreningar ekonomiskt för de kostnader de har för att vara med här. Men det har alltså varit lite segt att få in anmälningar. Till friidrottsskolan har det bara kommit in elva, så här långt.
Betydligt fler, 88 stycken, men ändå inte lika många som förra året, har den ansvariga trion för Camp Grosvad fått in, Kewin Wenner, Cajsa Englund och Sam Liti. De är just nu i full gång med planeringen för den fyra veckor långa campen. De sitter i ett av rummen i kommunhuset och skissar på scheman, skickar ut mejl och förbereder för att ta emot de sista anmälningarna.
– Förra året var vi runt 140 på grund av att det kom ungdomar som inte hade anmält sig. Då blev det var svårt med planeringen. Därför är vi den här gången väldigt noga med att man anmäler sig innan, säger Kewin Wenner.
För att få campen att rulla på finns även ett tiotal feriearbetare per vecka på plats. Det är några fler än förra året. En del programpunkter är också nya.
– Vi kommer bland annat ha en legoworkshop, med ”proffsbyggare”, under en av veckorna, säger Sam Liti.
– Vi vill att Camp Grosvad ska vara som en fritidsgård, inte enbart fokusera på sport, vi vill få bort prestationsinriktningen, tillägger Kewin.
Det innebär även att biblioteket flyttar ut delar av sin verksamhet till Grosvadsområdet under dessa veckor.
– Det blir sagostunder, filmvisning och pyssel, säger Cajsa Englund.
Kirsi Aronsson har stora förhoppningar om att det ska bli lika lyckat som förra året.
– Det blev verkligen en succé, som en stor mötesplats. Det kom barn och ungdomar från alla delar av Finspång, som sedan blev kompisar. Och barn som till exempel aldrig tidigare badat i badhus men som då fick möjlighet, säger hon.