– Än så länge har ingen sagt upp sig. Men några säger att de kommer att göra det. Kommunen tittar på att söka dispens från förslaget, säger Peter Kindblom, räddningschef.
Går det att få tag på erfarna brandmän?
– Det är jättesvårt! Men slutar folk måste vi anställa, det är självklart.
Han förklarar att fack och arbetsgivare lokalt går igenom fyra schemaförslag. I februari nästa år ska det nya schemat vara klart och den röda tråden gäller att lösa helgbemanningen. Men en dispensansökan görs tillsammans med Kommunal utifrån en specialmall som bland annat Sverige Kommuner och Regioner (SKR) tar fram.
– Det är helgerna – från fredag kväll till söndag natt – som är utmaningen för våra fyra skift. I dag jobbar man fredag natt och söndag dygn en helg i månaden samt lördag dygn en gång i månaden. Övriga helger är den anställde ledig, fortsätter Peter Kindblom.
Vi har tidigare berättat om att de skärpta reglerna som innebär att personal har rätt till elva timmars vila under ett dygn. Syftet är att säkerställa vila, återhämtning och värna arbetsmiljön. Men reglerna har lett till omfattande protester i hela landet.
Brandmännen oroas för flera nattpass i rad vid helger, kortare men fler arbetspass och mindre långledighet. Det kan bli jobb tre helger av fyra.
– Som arbetsgivare kommer vi att lösa det schema- och planeringsmässigt men arbetsmiljön för brandmännen kommer att påverkas och arbetsmiljön har arbetsgivaren ett stort ansvar för. Räddningstjänsten har till 1 februari på sig att ändra schemat efter de nya reglerna. Kommunens tanke är att inte behöva nyanställa, förklarar Peter Kindblom.
Majoriteten av brandmännen bor i Finspång, men några pendlar från Örebro, Katrineholm och Linköping till jobbet.
– Vi är otroligt glada att arbetsgivaren står på vår sida. Vi känner att vi har stöd i frågan. Målet är att undvika kommande arbetstidsregler, få fortsätta att jobba som vi gör och kunna behålla vår kompetens, säger Erik Oldestam, brandman, styrkeledare och tillsynsförrättare.
Helén Wallman, HR-chef, förklarar att förändringarna också gynnar organisationen.
– På sikt handlar det om att arbetslivet ska vara hållbart, det blir mycket nytt i omställningen, men det kommer att bli bättre.
Målet är att skicka in dispensansökan längre fram i höst.
– Vi har i dag ett bra schema där dygns- och veckovila tillgodoses. Det vill vi behålla, säger Peter Kindblom.