Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Sök friår i god tid"

Tre personer i Finspång gick inte till sina vanliga jobb efter nyår. De har friår.
- Det kommer att bli flera framöver, säger Kent Larsson, chef på Arbetsförmedlingen i Finspång.

Sök friår i god tid. Det rådet ger Kent Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Sök friår i god tid. Det rådet ger Kent Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2005-01-13 06:00
Fram till nu har 50 ansökningar om friår kommit till arbetsförmedlingen i Finspång. Av dessa var ett 20-tal med planerad start i januari. Men så många har alltså inte hunnit komma i gång.
Ett skäl är att beslutet om friår togs av riksdagen i mitten av december. Då först kunde ansökningarna behandlas färdigt. Men det finns ett annat skäl till att inte fler än tre har kunnat komma igång.
- De flesta föll på att det var svårt för arbetsgivarna att bedöma om vikarierna räckte till på de aktuella tjänsterna. På vissa arbetsplatser har det också funnits personer med las-företräde, säger af-chef Kent Larsson.
Friåret bryter inte las-företräde.

Ny ansökan
Förseningen betyder inte att det är omöjligt att få friår. Däremot måste en ny ansökan göras, om startdatumet passerat.
- En del har redan sökt på nytt, och flera ska börja sina friår framöver, i februari och senare. De som sökt friår längre fram kan inte räkna med at få besked förrän två - fyra veckor innan starten.
Den som vill söka friår måste göra det via blanketten på www.amv.se. Kent Larsson råder den som söker att vara väldigt noga vid ifyllandet, och kolla att de som ska skriva under, arbetsgivare t ex , verkligen gör det rätt. Annars kan inte blanketten behandlas och man får börja om igen. Det är alltid arbetsgivaren som ska ha blanketten först, innan den skickas till arbetsförmedlingen.

I god tid
- Jag råder den som söker att vara ute i god tid för att inte riskera att missa tillträdesdagen, och bli tvungen att lämna in en ny ansökan Cirka en månad innan är en bra tid.
- Hittills är friår beslutat för år 2005 och 2006. Det går att söka ledigt över årsskiftet. Att det är 2005 och 2006 som gäller innebär inte att det med säkerhet är slut sedan, bara att vi inte vet om det blir förlängning eller inte.
Friåret kan sökas för lägst tre månader högst tolv. Ersättning till den ledige utgår med en summa som motsvarar 85 procent av a-kassan. Ledigheten kan inte användas till yrkesarbete någon annanstans. Rekreation, studier, start företag är godkänt.

Långtidsinskriven
En viktig förutsättning för att friår ska beviljas, är att den som vikarierar är anvisad från arbetsförmedlingen. Långtidsinskrivna, arbetshandikappade och invandrare är prioriterade.
- Långtidsinskriven innebär att personen varit inskriven vid arbetsförmedlingen i minst 24 månader. Under den tiden kan personen ha deltagit i program och aktiviteter. Långtidsarbetslös innebär att vederbörande varit öppet arbetslös i minst sex månader, eller redan efter hundra dagar för den som inte fyllt 25 år.

Möjligt säga nej
Arbetsgivaren har möjlighet att säga nej till anvisad person.
- Friåret är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd bland flera. Den är inte stor i det totala utbudet, men den är viktig för dem som får chansen att få ett jobb med vanlig lön. Det är en möjlighet för dem att bevisa att de räcker till, säger Kent Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om