Socsam i farozonen
FINSPÅNGFör en tid sedan var arbetsmarknadsminister Hans Karlsson på besök i Norrköping, med på det mötet fanns representanter från beställarförbundet som i sin tur informerade om det mötet på beställarförbundets senaste styrelsemöte.
- Vi har fått en departementsskrivelse kring den förväntade nationella lagstiftningen och för vår del betyder den en tillbakagång.
<b>Total samverkan</b>
Finspång har sedan 1997 haft en total samverkan genom Socsam, det vill säga försäkringskassan, landstinget, socialtjänsten och arbetsförmedlingen.
Departementsskrivningen innebär bland annat att samverkan inte blir total utan att bara vissa delar samverkar liksom endast en liten del av pengarna hamnar i en gemensam pott.
- Förslaget kan innebära en framgång för en del, de som inte haft någon samverkan alls tidigare, men för oss innebär det att vi måste gå tillbaka till hur det var innan Socsam och den totala samverkan, säger Peter Fransson.
På måndag kommer man att ha ett ägarmöte för att se hur man ska bemöta förslaget.
<b>Fokusgrupper</b>
Landstinget har under flera års tid använt sig av ett uppföljningssystem, så kallade fokusgrupper, för att se hur politikerbeslut påverkar verksamheten. Beställarförbundet har nu gett i uppdrag till kansliet att organisera ett liknande uppföljningssystem för att se hur verksamheterna påverkas av beställarförbundets beslut.
- Då kan vi genom diskussioner i verksamheterna bättre se vad som har varit bra och vad som har varit dåligt, säger Peter Fransson.
Det preliminära bokslutet för beställarförbundet går enligt Peter Fransson i moll.
- Vi går minus med 1,2 miljoner kronor och det beror främst på att kostnaderna för placeringar inom socialtjänsten har varit högre än vad vi budgeterat för.
Den 19 mars ska bokslutet för 2002 klubbas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!