Socialstyrelsen kritiserar vårdboende
FINSPÅNG: En 73-årig kvinna, som vårdades i livets slutskede på ett vårdboende i Finspångs kommun i slutet av förra året, fick vänta i över fem timmar för att få hjälp för sin rossliga andning. Socialstyrelsen riktar nu kritik mot tjänstgörande sjuksköterskor, omvårdnadspersonal och kommunen efter att en så kallad Lex Mariaanmälan lämnats in från Finspångs kommun.
De två sjuksköterskorna, som var i tjänst, hade flera olika vårdboenden att ta hand om. Under eftermiddagen var det nödvändigt att de besökte flera olika patienter på de olika boendena för att ge dem vård. Sjuksköterskorna gjorde samtliga besök tillsammans och prioriterade besöken hos de olika patienterna efter hur akut de bedömde att patienternas behov var.
Hög arbetsbelastning
I utredningen om händelsen uppger sjuksköterskorna att det var en hög arbetsbelastning under den aktuella kvällen och att de var osäkra på vilka rutiner som gällde för sjukbesöken.
Först efter fem timmar efter det första telefonsamtalet om att den 73-åriga kvinnan blivit sämre kom sjuksköterskorna och besökte henne. Hon fick då en ny behandling mot slembildningen. Senare samma kväll avled kvinnan i stillhet.
"Anmärkningsvärt"
Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att hög arbetsbelastning inte undantar sjuksköterskorna från att göra bedömningar som är säkra för patienten. Enligt Socialstyrelsen kunde de båda sjuksköterskorna delat arbetsuppgifterna mellan sig, istället för att göra sjukbesöken tillsammans. Man finner det anmärkningsvärt att sjuksköterskorna inte var medvetna om vilka rutiner som gällde.
Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att det inte är rimligt att den 73-åriga kvinnan fick vänta i fem timmar för att få hjälp. Socialstyrelsen är också kritisk till att omvårdnadspersonalen inte ordentligt dokumenterat händelseförloppet och den vård som kvinnan fick.
Nya riktlinjer
Efter händelsen har de ansvariga för vården tagit fram skriftliga riktlinjer för sjuksköterskepatrullernas tjänstgöring i Finspångs kommun under kvällar och helger. Socialstyrelsen skriver att man förutsätter att riktlinjerna är kända av personalen, att de tillämpas och följs upp.
I kommunen kommer man ha en genomgång med sjuksköterskorna av hur bedömningar och uppföljningar dokumenteras. På ett personalmöte med sjuksköterskorna ska också ett förändrat synsätt om att två sjuksköterskor åker tillsammans på patientbesöken diskuteras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!