Socialnämnden ska spara - men vilka kommer drabbas?
Socialnämnden vill se fler konsekvensbeskrivningar innan man bestämmer vad man ska spara på.- Förslagen kommer att drabba en del människor, men vi måste få ner kostnaderna, säger nämndens ordförande Conny Eriksson (s).
- Vi inom s sa att vi i princip kan ställa oss bakom förslagen, men vi vill att tydligare konsekvensbeskrivningar tas fram till vissa av dem, säger socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s).
- Som nämndordförande är jag inte glad och de här förslagen kommer att drabba en del människor, men vi måste få ner kostnaderna, fortsätter han.
Diskutera vidare
Det största sparförslaget, att göra om Högby dagcentral till en träffpunkt, som skulle spara drygt 2, 5 miljoner kronor, hör till de förslag som nämnden väntar med att besluta om. Enligt förslaget ska dagcentralen utvecklas till ett aktivitetscentrum som till största delen drivs av föreningar.
- Som jag ser det ska vi inom äldreomsorgen inte sköta till exempel hobbyn med vävstolar och snickeriet, det vore bättre om någon organisation tog på sig det. Det här måste vi diskutera vidare med alla parter, säger Conny Eriksson.
Till de förslag som man vill se ytterligare konsekvensbeskrivningar till hör också det att göra om Dunderbackens servicebostad till ett boende med enbart boendestöd. Enligt förslaget ska då 2, 5 årsarbetare tas bort. Hit hör också att minska personalen på Nygården och Hans och Greta. Ovan nämnda verksamheter finns alla inom den kommunala psykiatrin.
- Det här är sådant som känns tufft och det här med Nygården är även det som förvaltningen tror kan få mest negativa konsekvenser, säger Conny Eriksson.
Svårt minska anhörigstöd
Förslaget om minskade resurser till anhörigstödet genom att ta bort verksamheten med kostnadsfri avlösning och istället erbjuda biståndsbedömd dagverksamhet vill man också se ytterligare konsekvensbeskrivningar till.
- Det kanske blir så att man får betala för det här. Det här är också något som är svårt, säger Conny Eriksson.
Britta Gustavsson, centerpartistisk ledamot i nämnden, lade i den här frågan fram ett förslag om att resurserna till anhörigstödet inte ska minskas.
Ytterligare konsekvensbeskrivningar önskas också för förslaget om att till att börja med minska platserna på den nya verksamheten med kortidsvistelse/korttidstillsyn.
De borgerliga partierna är inte överens med socialdemokraterna om hur stor minskningen av nämndens kostnader ska vara. Socialdemokraterna vill att målet ska vara en minskning med 15 procent, medan de borgerliga partierna vill se en större minskning.
Stänger dagverksamhet
Socialdemokraterna har till exempel också ställt sig bakom förslaget om att minska antalet tjänster inom äldreomsorgen med 5,5 årsarbetare. Enligt planerna skulle tjänsterna ha ökats med 16, men enligt detta förslag blir det bara 11,5.
- Det är alltså inte frågan om att säga upp någon, påpekar Conny Eriksson.
Detta förslag ville de borgerliga partierna istället att förvaltningen också ska presentera närmare för nämnden.
Till de besparingsförslag som nämnden beslutade att genomföra hör till exempel att stänga dagverksamheten inom äldreomsorgen under semestern, minska utbildningskontot för anställda inom äldreomsorg och särskild omsorg, minskat öppethållande i socialförvaltningens reception och minskat friskvårds- och utbildningskonto inom Individ- och familjeomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!