Det är nu upp till kommunstyrelsen att avgöra ifall händelsen ska lex Sarah-anmälas eller inte. Ärendet ska upp när de sammanträder nästa tisdag. Kerstin Sjöberg-Axelsson har jobbat inom kommunen i nästan 30 år och har aldrig varit med om något liknande. Lex Sarah-anmälningar är ovanliga, berättar hon, men betonar att det förmodligen kommer bli allt vanligare.
- I somras skärptes lagstiftningen kring lex Sarah. Tidigare skulle allvarliga missförhållanden där kommunen inte klarade att vidta åtgärder inom 14 dagar anmälas, numera ska alla allvarliga missförhållanden anmälas till socialstyrelsen direkt, säger hon.
Vidtagit åtgärderHon inväntar nu kommunstyrelsens bedömning, en eventuell lex Sarah-anmälan och i nästa steg Socialstyrelsens utredning.
- Sedan får vi se vad de gör för bedömning, säger hon och berättar att kommunen vidtagit åtgärder genom att ta personen som utförde klippningen ur tjänst.
- Den personen jobbar inte nu.
Man har även informerat alla chefer om händelsen, haft diskussioner om händelsen på en arbetsplatsträff och har som vidare åtgärd, förutom lex Sarah-anmälan, föreslagit att införa kontinuerliga utvecklingsdiskussioner om värdegrund och professionellt förhållningssätt i arbetsgruppen.
Inte "kompis"- Vi får aldrig glömma att vi är på ett arbete och där måste vi vara professionella. Vi ska behandla våra brukare väldigt gott med stor respekt, men det får inte bli för mycket "kompis":
- Vi ska komma de vi jobbar med nära, det är en förutsättning för ett bra resultat, men det gäller att hålla distinktionen: Jag är inte kompis men en duktig socialarbetare som ska bygga goda relationer. Med det kommer man långt, säger Kerstin Sjöberg-Axelsson.