Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snöstorm inledde 1918

1918 började med vinter och kyla. Snöstormar och köldrekord ledde till stora problem – både för folk och fä. Men Östergötlands folkblad rapporterade även om mindre händelser i det lokala samhället.

Strax efter nyår 1918 drog kyla och snöstorm in över länet. I Finspång ledde det till konsekvenser för både folk och fä. (Arkivbild)

Strax efter nyår 1918 drog kyla och snöstorm in över länet. I Finspång ledde det till konsekvenser för både folk och fä. (Arkivbild)

Foto: Olovsson Titti

FINSPÅNG2018-01-15 10:00

Det händelserika 1917 gick över till 1918 men det eventuella lugn som rått över jul och nyår förbyttes snart till nya eländen för hårt prövade folk i ett Europa präglat av världskrig och revolution. Den 5 januari erkände Sverige Finlands oberoende men det dröjde inte länge förrän inbördeskriget var ett faktum i vårt grannland. Hjälpta av ryska soldater valde flera vänsterpartier den revolutionära vägen och detta utmynnade slutligen i omkring 37 000 döda.

I Östergötland inleddes det nya året med riktig vargavinter. Östergötlands folkblad (ÖF) berättar: "Ett våldsamt oväder med ostlig storm och snömassor bröt på måndagen in över våra bygder. Ovädret varade till långt in på natten och gjorde gator och vägar nära nog otrafikabla.". Det här ledde naturligtvis till stora problem, inte minst för järnvägen. I samband med detta blev också djuren lidande: "Med tåget igår afton från Finspong följde en sändning djur till slakt. Det blev emellertid omöjligt att föra vagnen med boskapen fram till slakthuset. Djuren fingo övernatta i vagnen, givetvis under svåra lidanden av köld, förmodligen även av hunger".

Tidningen konstaterar också att var det något en härdad befolkning som levt på ransonerad mat i åratal inte behövde just nu så var det en snöstorm och kyla: "Knappast någon arbetarekvinna äger numera galoscher, många inte ens yllestrumpor. Att vada i meterdjup snö och sedan stå i fabriken, våt och trött, det är i hög grad riskabelt i dessa svälttider då motståndskraften blivit nedsatt.".

Det var kallt i hela Sverige: på Gotland uppmättes minus 28 grader, strax utanför Stockholm minus 35 och det finns ett antal notiser om människor som frusit ihjäl runt om i Sverige. Enligt en artikel har detta troligtvis skett också i Finspongstrakten: "I måndags f.m. gick grovarbetaren XX, boende i Risinge socken, till en handelsbod i Torstorp för att göra uppköp och har sedan inte återkommit till hemmet. En äldre kvinna med vilken XX sammanbor, har icke haft förstånd att anmäla hans försvinnande och först i går vid middagstiden blev det bekant för grannarnaa att XX inte återkommit".

Det har visat sig att mannen verkligen kommit fram till handelsboden men sedan blir det svårare. Spåren därifrån har gått att följa genom skogen och ut på ett större fält där snön hopat sig i drivor. Här försvinner spåren och man fruktar därför att mannen omkommit under snöstormen. Tidningen konstaterar att mannen "är i ålder mellan 75 och 80". Söndagskvällen den 20 januari sker så äntligen ett förmodligen välkomnat väderomslag till plusgrader som tyvärr senare leder till översvämningar här och var när smösmältning sätter in.

Men Östergötlands folkblad berättar inte bara om köldrekord, saknade människor, inbördeskrig i Finland och revolution mot revolutionen i Ryssland. Nej, här finns plats för de riktigt lokala händelserna också: "En yngling, son till hemmansägare Herrman, Hällestad, råkade igår slinta och falla baklänges vid passerandet av en gärdesgård. Härvid inträngde en grövre kvist på en gärdsgårdsstör i ena ljumsken och åstadkom ett elakartat sår. Ynglingen blev en stund hängande men lyckades slutligen komma loss."

En tidning som rapporterar om högt och lågt alltså – precis som idag: 100 år senare. Det gick förresten bra för ynglingen: ÖF rapporterar att "Något men för framtiden lär icke vara att befara.".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!