Kräftpremiär för alla fiskesugna Finspångsbor

Kräftpremiären närmar sig och i Finspång laddar en och annan upp för kräftfiske i Bönnern. Vi har pratat med ordföranden i Finspångs fiskevårdförening Henrik Pettersson om vad som gäller för kräftfisket där.

Fiskevårdsordföranden reder ut vad som gäller för kräftfisket i Bönnern.

Foto: Patrik Selsfors

Finspång2024-08-09 12:00

Nyheten i korthet

  • I Finspång förbereds inför kräftpremiären med kräftfiske i Bönnern. Finspångs fiskevårdsförening sköter utdelningen av kräftlotter för fisket på sjön.
  • Kräftlottsystemet delar upp sjön i olika områden där man får fiska, för att undvika konflikter och hålla ordning på kräftfisket.
  • Ordföranden för Finspångs fiskevårdsförening, Henrik Pettersson, bekräftar att tjuvfiske inte är ett större problem för kräftfisket än för andra fiskemetoder.

Kräftpremiären närmar sig och många längtar efter att köpa en ordentlig förpackning kräftor, snöra på sig kräfthatten och dra av en redig skiva. Men så finns alla de där som gärna vill ro ut på sjön, lägga burar och ta upp sina egna kräftor.

undefined
Många längtar efter kräftskivan nu när vi är någon vecka in i augusti.

Hos Finspångs fiskevårdsförening är det sjön Bönnern det handlar om när det gäller kräftfiske.

– Ja, vi ombesörjer kräftfisket i Bönnern å Holmens vägnar och sköter utdelningen av kräftlotter som folk får köpa per säsong, förklarar Henrik Pettersson, ordförande i Finspångs fiskevårdsförening (FFVF).

– Kräftlottssystemet innebär att sjön är uppdelad i olika områden. Man får inte fiska vart som helst utan köper en lott med ett tilldelat område av sjön. Det handlar kanske om cirka hundra meter strand per lott.

undefined
Kräftfiske är en sysselsättning med traditioner. Nu är det snart dags för kräftfisket i Bönnern som Finspångs fiskevårdsförening ombesörjer.

Det här gör man för att undvika konflikter och hålla ordning på kräftfisket. Och många Finspångsbor vill gärna testa på detta.

– Jag skulle säga att det är ett relativt stort intresse men vi säljer sällan slut på alla lotter som finns, säger Henrik Pettersson.

– När det gäller tillgången på kräftor varierar det år från år beroende på vädret. Varmt klimat ger oftast bättre tillgång på kräftor, sedan beror det förstås också på mattillgång och annat.

undefined
Ordföranden i FFV Henrik Pettersson provar ett kast i Lillskiren.

Kräftpremiären sker traditionsenligt den andra onsdagen i augusti så då kan kräftfisket börja. Vi frågar Henrik Pettersson om han själv fiskar kräftor.

– Ja, det händer, för kräftskivan.

Det var inte länge sedan som ett åtal dök upp i Norrköpings tingsrätt om tjuvfiske i en av sjöarna som föreningen sköter. Då handlade det om en ädelfisksjö där en tillsynsman från FFVF kom på två fiskare med att fiska utan fiskekort.

undefined
Henrik Pettersson, ordförande i Finspångs fiskevårdsförening.

Är det ett problem med tjuvfiske även när det gäller kräftor?

– Det är väl inte värre än i övrigt fiske. Man får ju dock ha lite koll på sina grejor, till skillnad från när man är ute och fiskar i vanliga fall så låter man ju kräftburarna ligga över natt oftast, förklarar Henrik Pettersson.

– Det innebär att det finns möjlighet att vittja eller stjäla dem. Men det är inte vanligt förekommande, det har väl hänt någon gång de senaste tio åren att någon blivit av med något.

undefined
Björn Sellbrand drar upp kräftburen ur Bönnerns mörka vatten vid en kräftpremiär för några år sedan.

Han vill ändå betona att oftast fungerar det utmärkt.

– Folk sköter sig i regel bra och håller sig på sina lotter och så vidare. Vi har ju också fisketillsynsmän som åker och kollar upp.

Karta: Bönnern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!