Snart öppnar "nya fritidsgården"
Måndag den 23 augusti slår fritidsledarna Fia och Robban upp dörrarna till den "nya fritidsgården" - i Storängsskolan. Nu hoppas de att de ungdomar som brukade besöka Hårstorpsgården ska hitta hit - plus nya tjejer och killar.
Fritidsledarna Fia Dahlqvist och Robert Karlsson öppnar 23 augusti. "Vi längtar efter ungdomarna", säger de. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
När det gäller Nyhem så finns anmärkningar från arbetsmiljöinspektionen, som skulle kosta en del att åtgärda och Hårstorpsskolan, där fritidsgården ligger, kommer som bekant att avvecklas om några år.
Robert Karlsson och Fia Dahlqvist har arbetat tillsammans på Hårstorpsgården. Förra veckan började de igen efter semestern. När de gick till jobbet förra måndagen visste de i princip ingenting om vad som skulle hända. Nu har vissa frågetecken rätat ut sig.
"Bra stämning"
- Vi har blivit mycket väl mottagna och här är en bra stämning. Rektor Åke Liljedahl, som nu är vår chef, är lyhörd för hur vi vill utforma verksamheten. Det är viktigt för oss att inte bli en extraresurs under skoltid, utan att arbeta med fritidsverksamheten på kvällarna.
Både Fia, Robban och deras kollegor på Nyhemsskolan har varit - och är i viss mån fortfarande - skeptiska till att fritidsverksamheten ska bedrivas i skollokaler. De tror att många ungdomar blir avskräckta av det. Neutral mark är att föredra.
- Tänk själv att gå tillbaka till jobbet på din fritid, det är inte så kul, säger Robban.
Samtidigt anser de att relationer mellan personal och ungdomar och det de gör tillsammans är det viktigaste.
- Vi hoppas att ungdomarna också tycker det.
Fia och Robban tycker att Storängsskolan har bra lokaler för fritidsgårdsverksamheten - de använder ordet träffpunkt i stället för fritidsgård. Skolans cafeteria, aulan, innebandyrum och biljardrum står öppna de kvällar träffpunkten är i gång.
- Vi kommer att ha öppet måndagar, onsdagar och torsdagar från fyra på eftermiddagen till nio. Varannan fredag till klockan elva. Vi använder dörren på baksidan, för att markera att det inte är skola det handlar om.
För några år sedan presenterade Storängsskolan idéer om att skolans lokaler skulle användas även efter skoltid. Mötesplats Storängsskolan var tänkt att drivas med hjälp av föreningar och andra ideella krafter. Skolan skulle sjuda av aktiviteter och bli en mötesplast för folk som bor i området. Intresset var stort, men pengar till personal saknades.
Idéer
I och med att det nu blir verksamhet i skolan på kvällarna, så kan tankarna om Mötesplats Storängen komma att tas upp igen.
- Verksamheten kan utvecklas mycket, men först ska vi komma i gång med ungdomarna.
De har tagit med sig en del utrustning från Hårstorpsgården till exempel tv-apparat, tv-spel och "vanliga" spel. Till att börja med blir det spel, pingis och biljard etc som gäller.
- Vi har massor med idéer, men ungdomarna ska var med och planera. Så först måste vi tala om att vi finns, så att de kommer hit.
Förutom att vara med sjuorna i början ska de sätta upp anslag på Grosvadsskolan och Bergska skolan. På Hårstorpsgården hade de i genomsnitt 25 ungdomar per kväll.
- Hoppas att ungdomarna kommer hit. Vi längtar efter dem.
Nyhemsskolan
På Nyhemsskolan arbetar tre fritidsledare. Annica Nilsson hörde tidigare till personalgruppen på Hårstorpsgården, medan Inger Möller och Marita Nestor var arbetskamrater på Nyhemsgården. De håller på att inreda en fritidslokal på skolan. De vet inte så mycket om hur de ska jobba i framtiden, men de har fått vissa signaler om att de behövs på skolan på dagtid.
- Det vi vet hittills är att vi ska använda augusti månad till en inkänningsperiod. Då ska vi bl a planera tillsammans med rektor.
Sedan tidigare arbetar fritidsledare Ellinor Sjösten på skolan.
- Jag är glad över att ha fått tre arbetskamrater, säger hon.