Snart är Emil bagare
Redan när Emil Egnell gick i fyran började han baka hemma. Intresset har hållit i sig. Nu är han 19 och efter tre år som lärling på Åbergs bageri ska han om några veckor göra sitt gesällprov.
Emil Egnell trivs med att vara lärling och han trivs med arbetskamraterna på Åbergs bageri . FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det här är ett intresse jag har, konstaterar Emil Egnell.
Ett intresse som har funnits där länge är det. Redan när han gick i fyran började han baka hemma och nu är han 19 år (eller fyller på fredag). Familjen började baka bröd för att vara ekonomisk och samtidigt växte Emils intresse för att baka.
- Folk tyckte att det blev gott och fint och då blev det roligare och man la ner tid på det och jag blev mer intresserad, berättar Emil Egnell.
I tre år
Nu blir det dock inte så mycket bakning hemma längre.
- Jag har flyttat till en liten etta med en liten ugn, förklarar Emil Egnell.
I tre år har han nu alltså haft en lärlingsplats på Åbergs bageri (Som inte hette så när han började), dessförinnan hade han praktik där.
- Jag var skoltrött också och ville inte ha så mycket teori, säger Emil Egnell.
Teori ingår visserligen nu också, men det handlar än mer om praktiskt arbete. Han läser på distans, en lärare från svenska bageriförbundet finns i Stockholm och med honom har Emil kontakt. Det blir fritiden han får plugga teori på för som lärling jobbar han heltid.
Är morgonpigg
Just nu börjar han halvtvå på natten och slutar omkring nio på morgonen. De obekväma arbetstiderna är inget som bekymrar Emil Egnell.
- Jag har alltid varit kvällstrött och morgonpigg, berättar han.
När Emil är klar med lärlingsutbildningen är han färdig bagare och konditor.
- Det kommer nog att bli bageriet för min del. Konditor är mer skapande. Det är kul, men man tröttnar mer på det. Men allt är roligt och jag tycker det är roligt att hoppa runt lite och göra olika saker, säger han.
Den teoretiska delen av Emils examensprov är redan avklarad.
Snart gesällprov
Nu väntar gesällprovet om ett par veckor. Då är det de praktiska färdigheterna som ska visas upp. Det handlar om till exempel limpor, grovt liksom vitt matbröd, bullar, småkakor och tårtor. En del av det går att göra i förväg och frysa in i väntan på bedömning. Efter att provet är avklarat hoppas Emil på att få jobba vidare på bageriet.
- Som det låter nu så får jag det och det vill jag. Det funkar bra med både arbetsledning och de anställda, säger Emil Egnell.