Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart är det dags för PCB-sanering

Snart måste förekomsten av PCB i fastigheter inventeras. Därför har miljöavdelningen nu skickat ut informationsmaterial till fastighets-och anläggningsägare i Finspång.

FINSPÅNG2005-12-01 06:00
I början av nästa år kommer en ny förordning om PCB, polyklorerade bifenyler, som är organiska föreningar som är svåra att bryta ned. Enligt förordningen måste förekomsten av PCB i byggnader och anläggningar inventeras till den sista juni 2007.

Omfattande arbete
Sedan måste också sanering göras om det finns PCB-produkter i byggnaderna. För att detta ska bli gjort har miljöavdelningen nu startat sitt arbete, genom att skicka ut informationsmaterial till alla fastighets-och anläggningsägare (gäller inte personer som äger en- och tvåfamiljsfastigheter) i Finspång.
- Det här är ett omfattande arbete för fastighetsägarna med både praktiska och ekonomiska följdverkningar. För oss blir det också en del arbete. Vi gör utskick med information och en frågeblankett, samlar in svar, skickar handböcker och när förordningen kommer blir det tillsyn, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Marita Lachan.
PCB har skadliga effekter på både människor och djur. Enligt uppgifter från Naturvårdsverket, som finns på hemsidan www.sanerapcb.nu, är den akuta giftigheten hos PCB ganska låg. När man bedömer riskerna med PCB handlar det istället om långsiktiga effekter som cancer och påverkan på nervsystem, fortplantningsförmåga och immunförsvar.
PCB kan finnas i byggnader som är byggda eller ombyggda under åren 1956 till 1973. Det har använts som tillsats i fogmassor, i halkfria golvmassor, i isolerrutor och i elektrisk utrustning. Enligt miljöavdelningens informationsbroschyr är PCB ett långlivat ämne och när det läckt ut i miljön är det i princip omöjligt att sanera och PCB som redan finns i miljön flyttar sig med vatten och vind.

Sprider sig
- PCB sprider sig lätt, säger Marita Lachan.
Det berättas till exempel också i informationsbroschyren att byggnader med PCB-fogar kan ha upp till 100 gånger högre halt av PCB i luften än i PCB-fria hus. PCB i golvmassor sprids med skurvatten till avloppssystemet och hamnar slutligen i slam från reningsverk.
I det utskick som miljöavdelningen gjort finns en frågeblankett med. Där ska ägarna svara på om deras byggnader byggts, renoverats, byggts om eller fogrenoverats mellan 1956 och 1973 eller har isolerrutor från åren 1956 till 1980. De ska också uppge vad byggnaderna används till.
En handbok om hantering av PCB skickas sedan ut till dem som kommer att beröras vidare. Sedan 1972 har det i Sverige varit förbjudet att montera fogmassa eller lägga in golvmassa med PCB och ett totalförbud mot PCB infördes 1995.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om