Nyligen stoppades en misstänkt tjuv med ett bärkasse fylld med nötkött (oxfilé, entrecote, ryggbiff) till ett värde av 5 000 kronor. Butikspersonal såg till att stöldförsöket bara blev ett försök. Förövaren stoppades efter kassan – men innan han lämnade butiken.
– Köttstölderna sticker ut – de ökar och det är tydligt att det ofta är beställningsjobb, säger Anders Jendeberg, vd, Coop Finspång.
Butikschefen Magnus Hovbrandt berättar om några åtgärder som kommit till; varor bakom disk, stöldmärkning och kameraövervakning.
– Samtidigt kan vi inte gömma undan allt. Vi behöver varor i kyldiskarna för våra kunders skull, säger han.
Tjuvarna riktar in sig på större köttbitar – värda 500-600 kronor – istället för kött i skivor. Förutom nötkött stjäls lammytterfilé.
Vid två tillfällen i närtid har tjuvar använt elsparkcyklar som flyktfordon och kört igenom kassan. Nu förbjuds sparkcyklarna på Viberga.
– Att sparkarna utnyttjas som färdmedel av tjuvarna gjorde beslutet lätt. I grund och botten är det en säkerhetsfråga inomhus, säger Anders Jendeberg.
Snabbkassorna blir kvar på Stora Coop. Fusket ska istället motverkas av fler butikskontrollanter, mer vaksam personal och nya rutiner.
– Jag tror på fler "ögon" och resurser i kassaområdet. Stölder sker kontinuerligt. Ena veckan är det en tolvårig tjej som lockas att ta smink. Nästa vecka är det en utländsk liga som stjäl kött. Vi ska komma ihåg att alla stölder gör varorna dyrare, säger Anders Jendeberg.
Handlaren Tommy Sandberg, Ica Hårstorp, förklarar att snabbkassorna är medvetet utformade så att kassapersonalen har en överblick. Nu väntar mer övervakning och frekvensen av avstämningar skruvas upp. Kassapersonalen kan i realtid läsa av kvittona i snabbkassorna.
– Vi hittar fortfarande tomma förpackningar i hyllorna men så har det alltid varit inom handeln. Folk stjäl, men jag är tveksam till att det ökar. Vi har inte tagit någon i avstämningen den senaste månaden som fuskat vid självscanningen. För mig är det en fingervisning!
Han berättar att samhällsutvecklingen gjort honom mer härdad i yrkesrollen som köpman.
– Förr blev jag "döförbannad" när folk stal. I dag är det en del av vardagen. Det är sjukt frustrerande på all tid som vi lägger på polisanmälningar, kameraövervakning och merarbetet på grund av stölderna. Bemanningen är tight. Vi behöver lägga alla personaltimmar vi bara kan på att sköta driften av butiken. Det är tufft för oss också i lågkonjunkturen när marginalerna på det vi säljer är så pass små.
Oroas du för att stölderna ska öka?
– Ja, det är skralt i mångas plånböcker. Men även företag har det kärvt. Börjar svinnet öka på grund av stölder måste vi skära i verksamheten. Vi pressar kostnaderna i alla led så hårt vi kan. Jag tror inte att människor som stjäl förstår konsekvenserna av stölderna. Ökad svinn innebär högre varupriser och det drabbar kunderna på sista raden, utvecklar Tommy Sandberg.
Sammi Håkansson, butikschef på Willys, förklarar att stölder är ett stort problem.
– Vi vet att tjuvar har smitit ut bakom ryggen på personalen vid självscanningen eller att man har fått hjälp av personer vid entrén att gå ut med en kundkorg eller varuvagn. Det har vi sett på film.
Hur motverkar ni stölder?
– Genom att försöka avvärja och störa innan de sker. Vi lägger gärna resurser på andra saker än att jaga tjuvar.