Räddningschefen Peter Kindblom och Herman Vinterhjärta (MP), miljö- och samhällsbyggnadsråd, svarar idag på kritiken från Landsbygdens byaråd i Hällestad och Rejmyre.
De var i gårdagens tidning kritiska mot att tidigare räddningsstyrkor med brandbil i Hällestad och Rejmyre sedan 2013 ersatts med en FIP-organisation (första insatsperson), med fyra mindre enheter. FIP kan inte göra en fullvärdig insats ansåg de utan de vill ha tillbaka ett större utryckningsfordon, men också behålla FIP.
Herman Vinterhjärta och Peter Kindblom konstaterar att vi är nu snabbare på plats och kan rädda liv i väntan på styrkan från Finspång.
Kostnad och effektivitet var de två stora orsakerna till övergången till FIP. Man ville kunna nå medborgarna snabbare.
– Självklart skulle det vara ännu bättre att ha en släckningsbil med befäl och brandmän samt en FIP i både Rejmyre och Hällestad, men du måste ställa kostnad mot nytta. Det är inte realistiskt utifrån den larmfrekvens som finns. Vi har skola, vård och omsorg att ta hänsyn till också, säger Peter Kindblom.
– Även om vi hade pengarna skulle det inte gå. Vi får inte tag på den personal som krävs.
Kommunen har samarbete längs kommungränserna med bland annat Vingåker, Hjortkvarn och Motala. Om man tar Brenäs som exempel, så tar det 20–25 minuter eftersom utryckningen sker från Katrineholm. Det innebär också att de anser att räddningstjänsten klarar målet i kommunens handlingsprogram, att 100 procent av medborgarna nås inom 30 minuter.
De återkommer hela tiden till snabbheten.
– All forskning och statistik visar att det är viktigare att vara snabbt på plats än att man kommer senare med stora muskler, säger Peter Kindblom.
– Vi lever upp till de krav som finns. Det finns ingen anledning att känna sig otrygg på landsbygden. Jämfört med andra kommuner lägger Finspång mycket pengar på räddningstjänsten. Det är ett val som vi har gjort, säger Herman Vinterhjärta.
Tillexempel var förslaget från början två FIP Nord Östra och en i Västra delen men efter en medborgardialog i Grytgöl så beslutade politiken att ha två FIPar på varje område, för att öka tryggheten.
– Länsstyrelsen är tillsyningsmyndighet och kontrollerar att vi följer lagen. Vi får guldstjärna vid varje tillsyn, säger Peter Kindblom.
Vill byarådet eller andra diskutera det här med ansvariga är de givetvis välkomna, säger Herman Vinterhjärta.
– Målet är att alla ska känna sig trygga, och oro ska tas på allvar, fortsätter han.