Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snabbare tag för detalj- planer

Processen kring detaljplaner ska snabbas på.Dagens årslånga process kan minskas till sex-sju månader.

FINSPÅNG2011-03-02 03:00

Det är för att snabba på turerna kring detaljplaner som kommunens politiker nu vill förenkla så mycket som möjligt.

- Vi har redan tagit bort att ha med detaljplanen på våra informationsärenden, nu går det direkt till beslut. Men det går att hitta sätt att korta ner det mera, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S).

Enligt lag måste en detaljplan upprättas när det ska byggas nytt i eller nära tätorten. Det gäller såväl vid privat byggnation som när företag eller en kommun vill bygga. Har man väl bestämt sig för att bygga vill man oftast komma igång fortast möjligt.

Redan snabba
Detaljplanen brukar ta ett år att få igenom alla instanser, men med lite nya sätt hoppas politikerna få ner processen till sex-sju månader.

- Det är väldigt bra att ha en så kort process som möjligt och det går säkert att få ner ett par månader, säger Anders Härnbro.

Något Inge Jacobsson (M) ser positivt på:

- Det går redan relativt fort att få igenom en detaljplan i Finspång om man jämför med andra kommuner. Men kan vi bli ännu bättre är det ju ingen nackdel, säger han.

En detaljplan ska upprättas när det ska byggas något nytt i eller nära en stad eller tätort. Det krävs alltid detaljplaneläggning där bebyggelsetrycket är stort, det vill säga när flera ska bo eller arbeta nära varandra. Men även när något enstaka stort ska byggas som påverkar den omgivande miljön eller när befintlig bebyggelse ska bevaras.

En detaljplan redovisas som ett avgränsat område på en karta och där finns även de bestämmelser som är juridiskt bindande i planen. Det ska stå vad som får byggas och var det kan ligga inom planområdet. Till detaljplanekartan hör en planbeskrivning, som förklarar syftet och innehållet i planen samt en genomförandebeskrivning för vad som behöver göras för att planen ska bli verklighet.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om