– För det första har det inte varit mitt styre. Det har varit ett bra samarbete från första stund. Både inom det socialdemokratiska partiet och mellan oss och våra samarbetspartier Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Även de borgerliga partierna är med i det goda styret av Finspång, säger Anders Härnbro när vi träffas utanför Bergska skolan där han själv gick samhällsvetenskaplig linje för rätt många år sedan.
Familjen Härnbro kom till Finspång 1985 när Anders var 13 år. Pappa Göran fick jobb som pastor i Baptistkyrkan och flytten gick från Småland.
– Jag började på Storängsskolan. Då var rökrutan det mest centrala på skolgården. Det är annorlunda nu, vilket förstås är bra.
Politiskt hade han inte mycket med sig ifrån sina föräldrar Göran och Gerd.
– Nej, det fanns inget speciellt politiskt engagemang från deras sida. Själv var jag och är förstås fortfarande väldigt samhällsengagerad. När mina barn växte upp och började skolan så blev intresset ännu starkare, förklarar Anders som då själv arbetade som lärare och doktorand vid universitetet på Campus Norrköping.
Vad forskade du om?
– Generationsväxlingar och kollektiva identiteter inom svensk folkrörelse.
Våren 2005 gick han med i S och började gå på möten.
– Jag hade verkligen ingen aning om hur man blir kommunpolitiker. Min tanke från början var att engagera mig för att lyfta de gröna frågorna i partiet, där jag tyckte S var svaga. Men valberedningen frågade snart om jag skulle kunna tänka mig att bli ersättare i humanistiska nämnden och det svarade jag ja på.
Efter valet 2006 kom han in i kommunfullmäktige och blev då också ersättare i kommunstyrelsen från och med 1 januari 2007.
– Det var jättespännande och många diskussioner om hur medlen skulle räcka till. Hela Grosvadbyggnationen med badanläggningen var på gång och det hände mycket. Att vi fixade skolgården här med allvädersbana känns som en start på ett fräschare Finspång som vi har fortsatt med, förklarar Anders Härnbro och ser sig nöjt omkring.
Samarbetet mellan V och S sprack under 2008 när V istället hoppade över till Alliansen och S hamnade i opposition för första gången sedan allmän rösträtt infördes. Det blev en turbulent tid för S i Finspång som historiskt sett alltid varit vana att ha makten. Tillsammans med Ulrika Jeansson lyftes Anders Härnbro fram som två framtidsnamn.
– Jag fick frågan att bli gruppledare för S i Finspång och oppositionsråd. Det tackade jag ja till och började med det 1 januari 2009. Både Ulrika och jag var ganska nya inom politiken så det fanns en berättigad oro för att vi inte skulle klara av det.
Valet 2010 blev en framgång och S startade ett samarbete med MP och V, och så har det varit sedan dess.
– Vi hittade bra former och roller för vårt samarbete. Att hela tiden se till Finspångs bästa är en viktig grund att stå på. Vi prioriterar att hålla ihop. Inte till vilket pris som helst, men Finspång tjänar ingenting på ideliga politiska kontroverser som stjäl tid och kraft.
Den 1 januari 2011 tillträdde Anders Härnbro som kommunstyrelsens ordförande. Snabbt jobbat att på mindre än sex år gå från helt ny i partiet till högsta beslutande politiker.
– Ja, det var olika omständigheter som gjorde att det blev så. Sedan fanns det inte så mycket folk att ta av, så de fick ta en snubbe direkt från gatan, säger 45-åringen med ett leende.
Blev ditt liv förändrat när du blev den utåt som fick stå till svars för ibland impopulära beslut?
– Nja, hellre att folk kommer fram och tycker något än att det inte blir några reaktioner alls. Men jag har aldrig känt mig påhoppad, respekten för mig som privatperson har varit oerhört god. Ibland har vi tagit svåra och tuffa beslut just då i stunden, men som har visat sig vara nödvändiga och gett bra resultat på längre sikt.
Som KS-ordförande, kommunalråd och ordförande i FFIA är Anders Härnbro den ende heltidsarvoderade politikern. Har du känt någon stress över det?
– Snarare att jag har känt stress över att verkställdheten drar ut på tiden. Ibland går det för långsamt från beslut till verkställdhet, vilket kan vara frustrerande.
Efter 6,5 år som KS-ordförande går Anders Härnbro vidare i karriären och blir från och med 4 oktober regionråd.
Vad är du mest stolt över efter dina år vid makten i Finspång?
– Finspång har fantastiska förutsättningar och den idén arbetar vi efter. Vi har helt andra planer för bostäder nu, parkerna har rustats upp. Lokala företag går bra och vågar satsa. Att Bildningen byggdes var en jättebra satsning för en attraktiv skola. Vårdcentrum är på gång. Arbetet kring riksväg 51 har också varit lyckosamt. Mycket har handlat om att vara en god ambassadör för Finspångs kommun i olika sammanhang.
Vad har varit mindre bra?
– (lång tystnad). Att resultaten för våra elever inte har varit tillräckligt bra. Att vi inte har kunnat arbeta mer över kommungränserna. Klart jag önskar att en del gått bättre, som till exempel ekonomin. Att vi inte kunnat ta en del beslut tidigare. Men mycket har rört sig åt rätt håll.
Flyttar du ifrån Finspång nu i och med nya arbetet i Linköping?
– Nej, jag blir kvar i Finspång och jag kommer också att ha min plats kvar i kommunfullmäktige. Forza Finspång! utbrister Anders Härnbro och far iväg på sin longboard mot nya politiska äventyr.
Fotnot: Från och med 21 augusti tar Ulrika Jeansson över som ordförande för kommunstyrelsen.