Smedjan levde upp för en dag i Häfla
HÄVLAI lördags levde Häfla hammarsmedja upp igen. Spånhyvling, läggning av spåntak och växtfärgning var något av det man kunde ta del av under Smedjans dag.
Alf, Catarina och Ingvar (alla med efternamnet Köhler) gräddade kolbullar till de stora antalet besökare som ville smaka. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- I stort sett är det som det brukar vara. Det som är nytt är att vi visar hur man lägger ett spåntak, säger Torbjörn Zimmerman som är ansvarig för årets Smedjans dag.
Jan-Erik Hasslevall är en av dem som visar hur ett spåntak ska läggas. Han berättar detaljrikt om hur mindre och större bitar ska läggas på varandra i en speciell ordning och på ett särskilt vis för att det ska bli bra.
<b>Gamla hantverket</b>
- Det är viktigt att man tittar hur fibrerna ligger så att vattnet inte rinner in utan av taket, säger Jan-Erik Hasslevall.
Det är också viktigt att spånbitarna är fuktiga när man lägger på dem, är de torra bryts de av när man böjer dem.
- Och så ska man ha blankspik. Tanken är att det här taket ska hålla i 40 år. Om 40 år är också blankspiken slut, förklarar han.
Det gör det alltså enklare när man ska riva bort taket om även spikarna är slitna och lossar direkt.
I Dövens snickarbod kan man titta på de olika askar som Rune Sundin har gjort.
<b>Många aktiviteter</b>
- Det är roligt att se när folk jobbar med händerna och det är värdefullt att få se hur det gamla hantverket gick till, tycker Rune Ceasar som har gjort ett stopp där.
De som vill kan också få höra Rune Sundin berätta om snickarbodens historia.
- Döven var snickare på bruket och han var dövstum. Man tror att han var kvar här till 40-talet, säger han bland annat.
Intill Dövens hus kan man titta på timmerflottning eller åka med en tur i häst och vagn. Hävla kvarn, en bit från smedjan, håller också öppet för visning och mjölförsäljning. Många aktiviteter att välja på finns det alltså under Smedjans dag och många är också de som tar chansen att uppleva denna dag i historikens tecken.