Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smått och gott "I Risingebygd"

Ett par gamla barnkängor pryder för ovanlighetens skull omslaget på årets upplaga av "I Risingebygd."

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2008-12-09 03:00
Den 34:e årgången av Risinge Hembygdsförenings årsskrift finns tillgänglig för allmänheten. Det finns som vanligt lite smått och gott att suga i sig. Barnkängorna kommer från gården Hejtorp i Doverstorp. När Sven Gunnar Svensson gick bort för sex år sedan var han den sista generationen av samma släkt som bott på gården. Sven hade inga egna barn och hans kvarlåtenskap gick därför till Allmänna Arvsfonden. En del av avet arvstod Arvsfonden från till Risinge Hembygdsförenings förmån. Hejtorpsrum
Föreningen tänker skapa ett Hejtorpsrum i hembygdsgården. Monicia Remning skriver om Hejtorp och kängorna. De hittades på vinden, invirade i ett örngott. Ingen vet med säkerhet vem som gått i kängorna. Kanske var det Sven, kanske hans far. Men kängorna var så käcka att redaktionsgruppen tyckte att en bild på dem platsade på omslaget till I Risingebygd.Torsten Strand berättar om Börsjödagen 2008. Börsjö var det gamla namnet på Stjärnviks säteri. Om de många ägarna till det redogör Torsten för.Lill-Ester
Aron Oscarsson bidrar med artiklar om Hallbergska stugan och en släktsaga, Birger Persson om Skrönor från det gamla Finspång och kyrkoherde Christer M. Mobeck om begravningsseder i äldre tider. Ann-Mari Ericson har ställt till förfogande noteringar som hennes far Folke Källgren (död 1997) sparat om sitt arbetsliv, från 1923 till 1975.Märta Ekelund berättar om Lill-Ester, den lilla damen som sågs cyklande i Risinge under 1900-talets första hälft. Med en längd på 120 cm och med skonummer 28 tiillhörde Ester de småväxtas skara. Märta Ekelund bidrar även med episoder från affärsrörelsen i Doverstorp från tidigt 1900-tal in på 60-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om