Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smart uppfinning gav dem vinsten

Den geniala innovationen är oftast den enkla lösningen på ett problem. Det hade segrande laget i delfinalen av Blixtlåset tagit fasta på.

Etta och trea. Curt Nicolingymnasiets vd Magnus Schenström fick se två lag från sin egen skola på första-och tredjeplats.

Etta och trea. Curt Nicolingymnasiets vd Magnus Schenström fick se två lag från sin egen skola på första-och tredjeplats.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-03-21 19:11

– Vi satte oss ned och skulle spåna om vad vi skulle hitta på. Det var så trångt och svårt att sitta vid bordet för alla sex personer samtidigt. Det var då tanken föddes, berättade Linus Edvardsson efter den spännande delfinalen av Blixtlåset (svenska gymnasiemästerskapen för innovatörer).

45 lag från sju skolor var med och visade först sina uppfinningar under en mässa på Bildningen, innan det var dags för själva finalen på stora scenen i Kulturhuset.

– Att ta något från idé till verklighet då har man erfarenhet med sig som kan användas på massa olika områden. Det kan handla om att uppfinna, men också hur man ska arbeta socialt eller politiskt, sa en entusiastisk vd för Curt Nicolingymnasiet i form av Magnus Schenström.

Åtta lag gick vidare till riksfinalen i Stockholm den 12 april. Trea kom Timed medication, från CNG, som utvecklat en doseringsask för mediciner med timer. Andraplatsen gick till Simply dry, från Tullängsgymnasiet i Örebro. Deras uppfinning handlade om ett system för att torka sminkborstar på ett smidigt sätt.

Förstapriset gick till Erik Paulin, Nellie Adolfsson, Elsa Svensson, Gustav Wahlstedt, Linus Edvardsson och Wilma Laitinen för deras uppfinning Move Table. Killarna går på teknikprogrammet och tjejerna på vård- och omsorgsprogrammet, på Curt Nicolingymnasiet.

De framförde en säker presentation, där de berättade om olika situationer där det kan vara svårt att sitta vid ett bord. Med bordsben som går att flytta i sidled, via skenor, kan det underlätta för till exempel rullstolsburna att kunna sitta vid ett bord tillsammans med andra.

– Vill man till exempel sitta vid ena hörnet och tycker det är trångt kan man flytta in det bordsbenet 40 centimeter och ändå är bordet stabilt. Riktigt kul att vinna och få göra det här en gång till i Stockholm. sammanfattade Linus Edvardsson.

I sitt arbete har de tagit kontakt med stora svenska företag i möbelbranschen och fått positiv återkoppling.

– Ett av företagen vill till och med hjälpa oss att ta fram en prototyp. Det vore förstås häftigt, sa Linus.

Trodde ni på seger i morse?

– Nja, att vi kunde placera oss bra förstod vi, eftersom det är många som gett oss beröm. Men att vi skulle vinna var inget jag räknade med, sa Elsa Svensson.

Tänker ni också ta er idé vidare till nästa nivå?

– Vi får se. Det vore förstås roligt, sa Linus Edvardsson och fick medhåll från sina lagkamrater.

Till riksfinalen på KTH i Stockholm gick också följande lag vidare förutom de redan nämnda: Diskis 2 000, Hagströmska gymnasiet, Falun, Maggrip, CNG, Outlit, Ållebergagymnasiet, Falköping, Stick to the pan, Berzeliusskolan, Linköping och Flexcover, CNG

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!