– Kaffe är gott, utropar Tomas som sitter och maler kaffebönor vid ett bord i Risinge Hembygdsförenings lokaler.
I andra änden av rummet är det full fart med att rosta råa kaffebönor och koka kaffe på de som redan malts till pulver.
Det är hembygdsvecka med olika teman varje dag och igår var det dags för tema Historieätarna.
När kaffet är färdigmalt är det dags att steka kolbullar. Det är en rätt som påminner om fläskpankaka, men det görs endast på vetemjöl, vatten, salt och fläsk.
– Det var praktiskt förr när de skulle arbeta långt hemifrån, då behövde de bara ta med torrvaror och fläsket som var saltat och därför höll sig länge. Sedan kunde de hitta färskt vatten på plats och så hade de en färdig måltid, säger Åsa Johansson som ansvarar för stekningen.
– Det smakade nästan godare än det såg ut i alla fall, säger Elvira efter att ha smakat.
I år är första gången som hembygdsveckan i Risinge arrangaras. Om utvärderingarna efteråt visar att det har varit lyckat kan det bli ett återkommande evenemang och det kan komma fler chanser att historieäta.
– Ett av våra uppdrag som hembygdsförening handlar om att lära barn och ungdomar om vår historia och våra traditioner, säger Fredrik Blomberg, ordförande för Hembygdsföreningens styrelse.
– Att konkret få smaka på historisk mat är ett kul och bra sätt för barnen att lära sig, säger Fredrik Blomberg.