– För oss kyrkomusiker är det bra. Vårt jobb är ju att spela och musiker ingår alltid vid förrättningar. Det innebär att våra tjänster kommer att användas mer. Och jag tycker att vi kyrkomusiker är väldigt flexibla när det gäller att tillmötesgå de önskemål som finns, säger han.
Under senare år har utvecklingen gått mot att allt fler väljer bort levande musik i kyrkan för att i stället ha inspelad sång och musik med sina favoritartister. Det har bland annat varit möjligt genom tjänsten
Spotify Business. Den ger offentliga verksamheter laglig rätt att genom ett abonnemang spela musik från Spotify för sina besökare.
Men den 1 april upphörde den. Kvar finns det privata Spotify-abonnemanget, som dock inte tillåter att musiken spelas i offentliga miljöer.
Det har lett till att Svenska kyrkan har fått fundera ut hur önskemålen nu ska kunna lösas. I Finspångs församling har man nyligen haft ett möte med berörda anställda för att lägga upp riktlinjerna.
– Det innebär att det fortfarande går alldeles utmärkt att få spela upp musik från cd-skivor i original. Vi har bra ljudanläggningar, säger Johan Sjösten.
Andra församlingar runtom i Sverige, exempelvis inom Linköpings domkyrkopastorat, har valt att även erbjuda nedladdad musik från Itunes, genom ett särskilt avtal.
Det är dock inget som Finspångs församling gör, säger prästen Pär Österlund.
– Det skulle innebära att vi som är anställda skulle få ladda ner musiken, och det är tyvärr inget vi har möjlighet att göra. Vi tänker också att musik på ett USB-minne kräver att vi har koll på att den inte är nedladdad från just Spotify. Det är ju vi som präster som har det yttersta ansvaret för den musik som spelas, säger han.
Han vill också, precis som Johan Sjösten, lyfta fram betydelsen av levande musik i kyrkan.
– Den gör sig bättre än inspelad musik i ett kyrkorum. Och man ska inte glömma att kyrkomusikerna är otroligt duktiga. De kan i princip spela nästan allt instrumentalt. Sedan förstår jag att det finns musik och artister som man har en särskild relation till, säger han.
Så får Pär Österlund frågan om han hört några reaktioner så här långt från de som just vill ha särskild inspelad musik.
– Nej, det har jag inte. Och förklarar vi hur det är så tror jag att de förstår. Vi måste ju följa reglerna och de riktlinjer som finns, säger han.