– Orsaken är att jag efter 15 år tröttnat på att pendla till jobbet från min bostad i Norrköping, säger han. Pendlingen gör ju att man får längre arbetsdagar och det tar till slut på krafterna.
Men du har bara varit fem år på Grosvad?
– Ja, men dessförinnan pendlade jag till Vikbolandsskolan, där jag jobbade som rektor i cirka fem år och därefter till ett liknande jobb i Katrineholm, fram till 2010, då jag började här i Finspång.
Hur ser du på det förra läsåret, då det var en hel del problem på skolan och kritik från föräldrar på andra skolor, som inte ville släppa iväg sina barn till Grosvad?
– Förra året var ett tungt år, men nu i efterhand vill jag påstå att vi tog tag i problemen och redde ut dem, så idag tycker jag skolan fungerar som det är tänkt igen.
Vad händer nu för din del?
– Nu blir jag rektor för Borgsmoskolan och efterträder Thomas Stenberg, som går i pension.
Hur summerar du dina fem år på Grosvad?
– Det har varit en spännande och utvecklande tid och även om det bara är under fem år, så har det hänt mycket under resans gång.
– Bland annat har antalet elever ökat från 275 till dagens 425 elever. Samhällsklimatet och skollagen har förändrats och vi har följt med i den utvecklingen, bland annat via satsningar på allt bättre elevvård.
Vad har det inneburit?
– Idag har vi en skolsköterska på heltid, en kurator på heltid, en studie- och yrkesvägledare på heltid och en biträdande rektor på heltid. Den här resursökningen har inneburit att vi har en mycket väl fungerande elevstödsorganisation, som numera behövs i ett samhälle, som förändrats mycket under de här åren.
– Något som varit mycket positivt har också varit vår profilsatsning. Idag har vi attraktiva profilinriktningar riktat mot fotboll, ishockey, innebandy, bandy och dans, vilket gjort att vi till och med får ungdomar från Norrköping som söker sig till oss, vilket känns som ett bra betyg för den här satsningen.
– Vidare har IT-utvecklingen tagit stora steg framåt på skolan. Alla lärare har en bärbar dator. Det finns även interaktiva tavlor i de flesta klassrummen och tillgången till läsplattor är relativt god.
Har ni fått ta emot många nyanlända flyktingar och ensamkommande barn?
– Ja, det har ökat stort under senare år. 2010, när jag började, hade vi kanske 15 och vårterminen 2015 hade vi 50, varav dock Nyhem idag tagit emot hälften av dessa.
– Och jag vill påstå att med åren har vi blivit oändligt mycket bättre på att möta och säkerställa nyanlända killar och tjejers utbildning här på Grosvad. Bland annat har vi skapat mindre klasser, från uppåt 30 till drygt 20 idag. Vidare har vi anställt tre så kallade elevcoacher. Något som är helt nytt sedan i höstas och de ska hjälpa till att öka trivseln på skolan plus att fler vuxna är synliga på skolan.
Något mer?
– Vi har satsat allt mer på skolgårdsmiljön, för att öka möjligheterna till fritidsverksamheter som basket, utepingisbord, landbandyplan och andra spelplaner. Även på innemiljön har vi lagt kraft och pengar, genom att skapa trevliga mötesytor. Och det har blivit så bra att organisationen Q-steps och gav oss en kvalitetscertifiering, vilket verkligen kändes glädjande. En mycket engagerad och kompetent personalgrupp har gjort denna kvalitetscertifiering möjlig.