Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slutar efter nästan 40 år

Efter nästan 40 år hos Finspångs kommun, går Hans Lindberg, 66, nu i pension. Det firar han med en resa till Provence i södra Frankrike.011 - 200 448

Mot Provence. Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspångs kommun, styr snart bilen mot Provence, som en "pensionspresent".

Mot Provence. Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspångs kommun, styr snart bilen mot Provence, som en "pensionspresent".

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2015-05-19 07:00

- Det är faktiskt andra gången som jag och frugan Birgitta bilar ner till Provence, men den här gången känns det lite extra skönt som "pensionspresent", ler Hans "Hasse" Lindberg.

När började du jobba hos kommunen?

- Jag började omkring 1977, då jag fick jobb som administrativ chef för socialtjänsten. Innan dess hade jag flyttat till Linköping och ett jobb på Länsstyrelsen, men när det här jobbet dök upp hemma i Finspång sökte jag det och fick det.

Sedan dess har du varit kvar i kommunens tjänst?

- Ja, jag har haft samma arbetsgivare, men väldigt många olika roller inom kommunen. Under 80-talet var jag chef för barn- och äldreomsorgen. Sedan flyttade jag till kommunstyrelsekontoret som utvecklingschef och ansvarade inledningsvis för flytten av barnomsorgen över till skolan, då vi fick begreppet Skobo.

- Därefter jobbade jag mycket med IT-frågor internt med våra egna system och sedan fortsatte det med bredbandsutbyggnaden. Därefter fick jag mer och mer samhällsplaneringsfrågor, som infrastrukturen i kommunen, samhällsuppbyggnaden med översiktsplaner och även regionala frågor, som blev allt viktigare på 1990-talet, via Östsam och alltmer samarbete med våra grannkommuner.

Hur ser du på befolkningsutvecklingen?

- Sedan 70-talet tappade Finspång befolkning och sedan kom krisen i början av 90-talet, när både kommunen och industrierna drog ned på antalet anställda och uppåt 1 800 industrijobb försvann i den vevan.

- Men under den kommande tioårsperioden återhämtade sig Finspång igen och kom upp på samma industriella sysselsättningsnivå som före krisen. Problemet var dock att befolkningen inte ökade, utan många valde att bo på andra orter och arbetspendla in till Finspång. Orten förvandlades socialt. Den gamla metallarbetarorten är idag en ort, där ingenjör är det vanligaste yrket.

Hur försökte ni lösa befolkningsminskningen?

- Vi har försökt förstärka Finspångs attraktivitet på många sätt och en viktig vändpunkt kom när vi byggde Arena Grosvad år 2008, där jag var sekreterare för den politiska beredningen. Många var tveksamma till den här storsatsningen, tills någon politiker plötsligt sa att "Någon gång måste vi våga lite i Finspång också!". Så blev det, anläggningen byggdes och blev en stor succé för Finspång.

- Därefter har vi blivit modigare, vilket gjort att vi senaste sex åren växt i befolkningen. Vi har börjat omdana centrum, byggt Bildningen, förvandlat Folkets hus till Kulturhuset och Siemens har byggt sitt nya, stora kontor. Så just nu har vi medvind i kommunen och då känns det extra lätt och roligt att gå i pension och lämna över ansvaret till andra.

Inga problem som du ser framöver?

- Jo, vi har ett nytt problem idag, jämför med förr, nämligen bostadsbrist. Så jag hoppas att Vallonbygden kommer igång snart och bygger sitt nya höghus, där Majorsvillan står, för det behövs i ett Finspång som fortsätter att växa.

- En framtidsdröm är ju också att kommunen får ta över gamla lasarettsområdet, när nya Vårdcentrum står klart och att vi kan bygga bostäder på området. Attraktiva sådan precis vid sjön Bönnern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om