Slapp undan med blotta förskräckelsen
FINSPÅNGFårfarmaren Lage Johansson i Erstorp har i flera års tid fått sina får rivna av en grannhund.Att allt fler får blir rivna av hundar är ett ökande problem som Svenska Fåravelsförbundet nu uppmärksammat.
Lage tillsammans med ett av lammen som blev rivet. Som tur var begränsades skadan till ett rivet öra. Värre gick det för lammsyskonet som revs till döds. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Den dödade tre lamm och sju tackor, jag vet vilken hund det är men jag kan inget göra om jag inte ser precis när det händer, säger Lage.
Då har han rätt att skjuta hunden.
- Det är klart att man inte vill skjuta en hund egentligen, men jag har sagt till ägaren i flera år att han måste hålla sina hundar kopplade eller instängda, säger Lage.
<b>Problem redan på 30-talet</b>
Från den 15 mars till den 1 september säger lagen att hundar ska hållas kopplade.
Trots det har alltså grannen inte haft tillräcklig kontroll på sina hundar.
Från Svenska Fåravelsförbundets sida menar man att det beror på att hundägarna är slarviga och att det är ett avelsproblem.
- Vi hade det här problemet på 30-talet, då fick vi gå in och styra upp aveln. Det handlar om att hundarna inte vet vad de ska jaga och inte, helt enkelt, säger Robert Sandström.
Det bästa vore enligt honom att hundägarna själva avlivade sina djur när de märker att de inte kan skilja på olika byten.
<b>Får ingen ersättning</b>
Visst kan det vara känslosamt att se sina får lida. Antingen de dödats eller skadats. Men det är också en fråga om ekonomi. För om angreppet sker utan att man säkert vet vilken hund som gjort det eller om hunden är oförsäkrad får fårägaren stå för hela kostnaden.
Det blir inte bara ett produktionsbortfall, det tar också tid att ta hand om dödade och skadade får.
- Även om de klarar sig fysiskt är det inte säkert att de gör det psykiskt, då måste man i alla fall avliva dem, säger Lage Johansson.
Nu uppmanar Svenska Fåravelsförbundet sina medlemmar att meddela dem om skadade får och lamm orsakade av hundar under de två senaste åren.
<b>Rätt till ersättning</b>
Resultatet kommer sedan att presenteras i tidningen Fårskötsel. Främst görs detta för att fårägarna ska veta vad som gäller för att få ersättning, men också för att man ska kunna se hur stort problemet är och vilka åtgärdsförslag man kan komma fram till.