Livsmedelspriserna steg rejält förra året, och fortsätter skena även detta år. De höjda priserna påverkar Finspångs kommuns verksamheter inom skola och äldreomsorg, som ser över sina matsedlar.
– Det vi kan göra är att ändra recepten, vi kan till exempel ha billigare varianter av kött, använda mer fläskkött än nötkött, säger Inger Tranquist, måltidschef i Finspångs kommun.
Hon berättar att de även jobbar med matsvinn.
– Vi slänger mindre mat och tar tillvara på maten bättre. Vi tar hand om maten som blir över och gör nya rätter. Vi ser också över om vi kan handla varor på utförsäljning med kort datum av vår huvudgrossist. När det gäller recepten ser vi över vilka produkter som vi kan använda, men maten är viktig, vi ska ha bra kvalité.
Har ni tagit bort dyrare maträtter från skolmenyn?
– Vi har inte tagit bort det helt, vi har fortfarande exempelvis tacos och hamburgare, men inte lika ofta. I grundskolan och gymnasiet har eleverna två huvudrätter att välja på, en av dessa är vegetarisk, där har vi inte gjort någon förändring, säger Inger Tranquist.
Den totala livsmedelsbudgeten förra året var 14 miljoner kronor.
– Den har höjts i år eftersom vi har fått räkna upp våra livsmedelspriser, annars finns det ingen möjlighet att få det att gå ihop. Vi ser på varje livsmedelsfaktura att det har blivit oerhört dyrt. Nu ligger årets livsmedelsbudget på 14,1 miljoner kronor. Den baseras på hur många portioner vi serverar. Totalt serverar vi cirka 3 800 portioner per dag inom skola och äldreomsorg i kommunen.
Har ni varit tvungna att dra ner på ekologiska och närproducerade råvaror?
– Nej, det har vi inte, men vi kommer inte öka det ekologiska. Vi kommer landa på 30 procent ekologiskt av de totala inköpen som vi gör. Vi fortsätter handla närproducerat och svenskt, påpekar Inger Tranquist.
Sofie Andersson, arbetsledare och kock, och Marie Wall, kock, jobbar vid Hårstorps förskolekök i Finspång.
– Vi gör 250 portioner varje dag och då skickas även mat till andra förskolor i kommunen. Vi tänker på matsvinn, tar vara på mycket som blir över och gör till exempel bröd eller pastasallad, säger Sofie Andersson.
– Vi tar även hand om bland annat kokt potatis som blir över, det kan vi göra klyftpotatis av dagen efter. I dag (onsdag) gör vi pannbiff, köttbullar, potatis och brunsås, säger Marie Wall.