Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skyhöga hyreshöjningskrav skapar kritik: "Nivåerna är omöjliga"

Hyresgästföreningen rasar över kraven på över 14 procents hyreshöjning till nästa år från privata hyresvärdar i bland annat Linköping. Snart väntas liknande nivåer för Norrköping och Finspång. "Det är oseriöst", säger Joel Ahonen hos Hyresgästföreningen. "Feltolkat", hävdar Pia Klerhag från fastighetsägarna.

Hyreskostanaderna ser ut att kunna sticka i höjden för hyresgäster i Norrköping och Finspång.

Hyreskostanaderna ser ut att kunna sticka i höjden för hyresgäster i Norrköping och Finspång.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finspång2024-09-13 12:00

Nyheten i korthet

  • Privata hyresvärdar i Linköping kräver över 14% hyreshöjning till 2025, vilket har mött kritik från Hyresgästföreningen som kallar det "oseriöst".
  • Samma nivåer förväntas snart för Norrköping och Finspång, trots att Hyresgästföreningen hoppas på lägre krav.
  • Pia Klerhag från Fastighetsägarna hävdar att Hyresgästföreningen feltolkat kraven, och att förhandlingar ska ske för att komma överens om en rimlig nivå.

I slutet på förra veckan gick flera privata hyresvärdar i Boxholm, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre och Åtvidaberg ut med krav på hyreshöjningar företrädda av intresseorganisationen Fastighetsägarna. De vill höja hyrorna från den 1 januari 2025 med mellan 13,8 till 14,7 procent.

undefined
Hyresgästföreningen reagerar starkt på de höga hyreskraven från Fastighetsägarna.

– De vet mycket väl att de här nivåerna är omöjliga och vi kan inte acceptera hyreshöjningar som folk inte klarar av. Sådana här krav är oseriösa och det skapar problem in i förhandlingarna, säger Joel Ahonen som är förste förhandlare för Hyresgästföreningen i region Sydost. 

Norrköping och Finspång tillhör en annan Fastighetsägarförening och de har inte lämnat något yrkande än. Joel Ahonen förväntar sig att ett sådant kommer inom ett par veckor och att det kommer att likna det som kom från andra sidan länet. Han hoppas dock på ett betydligt lägre krav.

– Det krävs för att kunna diskutera och komma till en överenskommelse, säger Joel Ahonen.

undefined
Joel Ahonen, förste förhandlare för Hyresgästföreningen i region Sydost, menar att krav på över 14 procents hyreshöjning är oseriösa, och det skapar problem in i förhandlingarna.

Att fastighetsägarna har fått ökade kostnader har Joel Ahonen respekt för, något han tycker att Hyresgästföreningen har visat förståelse för. Efter förra årets ökning med i genomsnitt fem procent, den högsta på 30 år, tycker han dock att det nu är rimligt med lägre nivåer.

– Vi har haft en höjning med tio procent på två år och det har skapat jättestora bekymmer för folks privatekonomi. Det finns inget mer att ta av, marginalen är borta. Vi måste ner nu några år för att få en balans.

Pia Klerhag är fastighetskonsult hos Fastighetsägarna och är baserad i Norrköping. Hon är delaktig i de förhandlingar som väntar rörande cirka 300 fastighetsägare i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. I nästa vecka förväntas förhandlingar påkallas och nivåerna kommer högst sannolikt att vara desamma som för länsgrannarna.

– Vi använder oss av samma grund som alla fastighetsägare gör, säger Pia Klerhag.

undefined
Pia Klerhag, fastighetskonsult hos Fastighetsägarna, tycker att Hyresgästföreningen har tolkat yrkandet fel.

Hon är dock tydlig med att det inte handlar om ett yrkande på hyreshöjning från Fastighetsägarnas sida. Hon tycker att Hyresgästföreningen har tolkat det fel.

– Vi har gjort det här enligt de metoder vi har kommit överens om och enligt våra beräkningar kommer kostnaderna öka för fastighetsägarna med 15 procent. Vi har inte yrkat för att hyreshöjningen ska vara på 15 procent och det kommer den heller inte bli, säger Pia Klerhag.

– Det ska verkligen vara en förhandling där vi ska diskutera oss fram och komma överens om något som känns rimligt.

undefined
Hyreskostanaderna ser ut att kunna sticka i höjden för hyresgäster i Norrköping och Finspång.

Grunden i förhandlingarna är det trepartsavtal som är tecknat mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Där tar man hänsyn till fastighetsägarnas kostnadsökningar, hyresgästernas situation samt individuella aspekter för varje enskild fastighetsägare.

Hyresbostäder är den kommunala hyresvärden i Norrköping, de har heller inte inlett förhandling med Hyresgästföreningen. Lars Löfgren är marknadschef och han vill inte spekulera i vad hyreshöjningen kan landa på.

– Det är upp till var och en om man vill göra förhandlingsutspel, men det brukar inte vi göra. Det är nya förutsättningar varje gång och vi har en läxa att göra för att skaffa oss en bild av nivåerna, säger Lars Löfgren.

undefined
Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, tror att en överenskommelse kan vara på plats i slutet på oktober.

Han tror att en överenskommelse kan vara på plats i slutet på oktober.

– Det har nästan alltid varit tuffa och relativt långa förhandlingar, men vi har alltid landat i ett beslut, säger Lars Löfgren.

Vallonbygden är Finspångs kommunala bostadsbolag. Där ska man börja sin årliga hyresförhandling efter årsskiftet.

– Vårt bud kommer i samband med att förhandlingarna sätts igång i början på året, men är inte officiella då det är en sluten förhandling och slutbudet offentliggörs i samband med att parterna nåt konsensus, förklarar Mikaela Maglica, administrativ chef på Vallonbygden.

undefined
Mikaela Maglica, administrativ chef på Vallonbygden, säger att deras bud kommer i samband med att förhandlingarna sätts igång i början av nästa år.

Hon berättar att bolaget har ett antal parametrar att förhålla sig till utifrån Trepartsmodellen, som tagits fram av Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna samt Hyresgästföreningen.

– Bland annat påverkas anspråket av ränteutvecklingen, taxor- och avgiftsförändringar samt förvaltnings- och underhållskostnader. Nivån fastställs under hösten utifrån olika underlag bland annat från SCB och Sveriges Allmännytta, säger Mikaela Maglica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!