– Vi är nu klara med den tillsyn vi gjort under hösten och vintern och vill nu redovisa resultaten, sa miljöskyddshandläggaren Sofie Palmquist från länsstyrelsen. Det positiva från vår tillsyn är att värdena i de båda sjöarna, har förbättrats under senare år och utsläppen minskat.
– Men det negativa är att de båda sjöarna, och framförallt Skuten, fortfarande är kraftigt förorenade och när det gäller Skuten har den dålig ekologisk status medan Dovern har lite bättre status. Men jag kan nämna att fisken i båda sjöarna är ätbar, enligt Livsmedelsverkets gränsvärden.
Vad handlar det om för föroreningar i sjöarna?
– Framförallt är det övergödningen som är orsak till den dåliga statusen, vilket gör att Skuten kommer att växa igen, om inget görs. Dessutom finns det mycket miljögifter i bottensedimentet, exempelvis koppar, zink och pcb.
Inom industriområdet finns sex tillståndspliktiga verksamheter, som länsstyrelsen har tillsyn över och det är Siemens, Coor, SSAB, Sapa Profiler, Gränges och avloppsreningsverket, varav flera var representerade vid seminariet.
– Med de sex förstnämnda har vi gått igenom en checklista och kollat kunskaperna om deras processvatten, dagvatten och kylvatten och om de har koll på vad vattnet innehåller, vad de har för rening och var det rinner ut, sa en annan av länsstyrelsens handläggare.
Vad som bör göras med Dovern och framförallt Skuten, fick man dock inget svar på vid seminariet:
– Det var inte heller meningen, utan nu ville vi samla alla inblandade parter, som påverkar vattenkvaliteten, för att nu komma vidare i arbetet, sa Sofie Palmquist.
Har du själv några förslag?
– Två tänkbara lösningar är ju att ta upp eller täcka över det förgiftade bottensedimentet, men det är kostsamt. Men man kan säkert också tänka sig andra förbättringsåtgärder samtidigt som man måste jobba på att minska utsläppen i de två sjöarna.
Hans Lindberg från Finspångs kommun, berättade om rekreationsidéer för Skuten, i form av promenadstråk mellan sjön och Bildningen.
– Och en ångbåtsbrygga där för ångbåten Kristina och då kunna göra en större småbåtshamn vid engelska parken där Kristina ligger idag. Men först måste Skuten få en bättre status.
På plats fanns även ansvariga kommunalrådet Herman Vinterhjärta (MP):
– Det viktigaste med såna här seminarier är att vi träffas och sprider informationen, så att fler och fler blir medvetna om problemet med miljögifter och att man tänker efter, när man planerar sina verksamheter.
Landshövding Elisabeth Nilsson summerade mötet och sa bland annat så här:
– Det är viktigt att stoppa alla föroreningar redan vid källan och allt förebyggande är ju det allra viktigaste. Men att vi har miljöproblem i Finspång är inte så konstigt, eftersom vi haft industri här sedan 1500-talet och då talade ingen om miljöfrågor.
– Men industriverksamheten har gjort att vi byggt upp en miljöskuld, som vi nu ska hantera och det här seminariet tycker jag tagit oss ytterligare ett steg åt det hållet.