Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skulle slängas – värda 100 000 kronor

Tavlorna var fulla av matrester och ketchup och skulle slängas. Men det visade sig att verken i Storängsskolans matsal var värda 100 000 kronor.

Rengjorde. Matsalschefen Susanne Andersson visar hur hon rengjorde alla tavlorna innan hon visste att verken är värda 100 000 kronor.

Rengjorde. Matsalschefen Susanne Andersson visar hur hon rengjorde alla tavlorna innan hon visste att verken är värda 100 000 kronor.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2016-02-03 07:00

Storängsskolans rektor Mats Broström berättar att de för en tid sedan hade problem med buller i matsalen och skulle göra om i lokalerna.

På väggen hängde några tavlor som inte var i bästa skick. Verken hade suttit på matsalsväggen sedan skolan byggdes i mitten av 1950-talet.

– Det var en hel del matrester och ketchup på tavlorna. Under ett lov fixade jag och gjorde rent verken med en grön svamp. Då hade jag ingen aning om hur mycket de var värda, berättar matsalschefen Susanne Andersson.

Mats Broström understryker att tavlorna hade sina skavanker och placerades i skolans källare.

– Vi hade tänkt slänga tavlorna när jag fick ett samtal från Norrköpings Konstmuseum som hade hört ryktesvägen att det kunde finnas några Chambertmålningar på skolan. Det är inte möjligt, sa jag. Men de skickade en bild och det visade sig stämma, säger Mats Broström.

Finspångs kommun bekostade restaurering för 30 000 kronor och därefter visades de fyra tavlorna upp under Chambertutställningen i Norrköping som anordnades mellan september och slutet av januari i år.

– Tavlorna har ett försäkringsvärde på 100 000 kronor. Det finns bara ett exemplar av varje, säger Mats Broström.

Erik Chambert var en av landets främsta möbelarkitekter samt en framstående konstnär.

– Det är ingen som vet varför tavlorna kom hit i mitten av 1950-talet. Troligen donerades verken. Om det är någon som vet varför de hamnade på skolan får de gärna höra av sig, säger Mats Broström.

Istället för soptippen tar tavlorna plats på väggen på scenen i matsalen.

– Det var i absolut sista stund som tavlorna räddades. Nu är vi jättestolta, säger Mats, som blev inbjuden till utställningen, precis som kökspersonalen.

– Det var väldigt trevligt. Vi fick en privat guidning på konstmuséet. Alla tyckte det var intressant att se och lära mer om Chambert, säger Susanne Andersson.

Verken föreställer blommor, vilket passar bra i en skolmatsal med naturtema. Blommor, tavlor, gardiner...interiören präglas av naturtänkande.

– Det blev självklart att satsa grönt. Det är viktigt att matsalen är en trivsam plats, säger Susanne Andersson.

– Ni har verkligen gjort jättefint här inne, konstaterar Mats Broström.

Erik Chambert (1902-1988)

Han var en av Sveriges främsta möbelarkitekter och en framstående konstnär och textilkonstnär. Erik Chambert stod med en fot fast förankrad i hemstaden Norrköping och med den andra i städer som Berlin, Paris och Chicago där han ställde ut. Han arbetade i familjeföretaget AB Chamberts Möbelfabrik (1883-1974) på Gamla Rådstugugatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om