Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Skulle inte vilja skjutsa mina barn"

Antingen 40 plusgrader eller iskallt, bussar som kokar och arga passagerare som får vänta på en ny buss. Att vara busschaufför är ett krävande jobb.

FINSPÅNG2011-06-18 03:00

Vinterns kyla, i en buss utan fungerande ventilation, blir lika iskall som sommarens turer blir skållheta.

- De har inte brytt sig alls om att renovera bussarna sedan de förlorade avtalet för ett år sedan. 90 procent av bussarna borde inte vara ute i trafiken överhuvudtaget. Det är bromsar som tjuter och ventilation som inte fungerar, säger busschauffören som vill vara anonym.

Bussarna kokar
Flera gånger per dag tvingas chaufförerna byta bussar, mitt i turerna. För att de går sönder och vattnet i kylsystemet kokar.

- Jag säger det att tror du att vi sitter och kör potatis? Det är ju farligt köra folk då det är runt 40 grader varmt inne i bussen. Jag har barn själv, och jag skulle inte vilja att de åkte i denna värme. Men de säger: bara kör ändå.

I vintras var problemet det omvända, då fungerade inte värmen i bussarna.

"Ett helvete"
- Passagerarna kommer fram och klagar, men som förare har man ett helvete. Vi sitter i flera timmar i kylan, till sist domnade mina fötter bort. Jag fick sitta och hålla i handbromsen, för att tänk om jag måste panikbromsa och inte känner mina fötter?

Nu på söndag byts avtalet på bussturerna och många bussar kommer bytas ut.

- Då blir det säkert ordning och nya bussar på dessa linjer, men hälften av oss som jobbat här får sluta. Men jag är nästan glad för det. Bussarna sköts dåligt, och jag vill kunna stå med huvudet högt den dagen det händer en olycka, säger den anonyma busschauffören.

Många kockar
Veolia är arbetsgivare och Östgötatrafiken beställare i detta spindelnät av aktörer.

- Vi ställer vissa kvalitetskrav som fordonen ska hålla. Sedan är det entreprenören som chauffören får vända sig till, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

Beklagar
Mattias Nyström, informationsansvarig på Veolias transportavdelning, beklagar situationen.

- Det är en del bussar som är lite äldre i Finspång, och tyvärr är det komplexa system i bussarna. Det blir problem med värme eller kyla i bussarna då dörrarna öppnas på ofta. Det är miljöfarliga gaser i air condition som måste lagas på en certifierad verkstad, och det är svårt få till en tid snabbt, säger han.

I helgen, närmare bestämt natten mellan lördag och söndag, bryts avtalet och Keolis tar över busstrafiken i Finspång.

- Många problem kommer lösas vid bytet, det kommer bli nya bussar. Jag kan förstå att det varit problem. Men trafikfarliga bussar har vi inte använt oss av. Just vad gäller kylsystemen har vi inte nått ända fram, det är bara att beklaga, säger Mattias Nyström.

Busslink i Sverige AB (heter idag Keolis) och Noblina Sverige AB ( föredetta Swebus) tog över avtalet över Norrköpings och Finspångs trafiken 2010. Det är det avtalet som börjar gälla nu i juni 2011.

Keolis Sverige AB kommer då, förutom landsbygdstrafiken, även att köra skolskjutstrafik, anropsstyrd och linjelagd tätortstrafik.

Källa: svenskkollektivtrafik.se och ostgotatrafiken.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om