Aktiekursen för Samhällsbyggarbolaget (SBB) rasade sedan höjda räntor pressat företaget. Affärsidén bygger bland annat på att köpa offentliga fastigheter av kommuner och sedan låta kommunerna hyra tillbaka dem. Nu kan SBB komma att sälja av ett antal fastigheter.
I Finspång är fyra fastigheter SBB-ägda – Storängsgården, Tegelbruket, Betaren och Hårstorpsgården – samtliga knutna till vård och omsorg i kommunal regi, rapporterar P4 Östergötland.
– Jag är egentligen inte så orolig. SBB kommer förhoppningsvis att fixa det här på något sätt och även om delar av bolaget säljs av – vilket är troligt – är vi som hyresgäst säker. Fast det finns en förståelse för att SBB har det kämpigt, säger Mats Annerfeldt.
Hur påverkas ni vid en eventuell försäljning?
– En ny ägare köper fastigheten med hyreskontrakten som finns. Kontrakten är grunden för "businessen" för den nye partnern. Från kommunens sida följer vi utvecklingen med intresse. Vid en eventuell försäljning följer vi med som hyresgäst till en ny värd. Förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd styrs av de avtal och kontrakt som finns. Jag tänker mig att det kommer att rulla på.
En bättre kund än en kommun är väl ändå svårt att tänka sig?
– Så är det! En kommun är en trygg hyresgäst, vi betalar i tid och sköter oss. Men att betygsätta hur bra ett hyreskontrakt är och vad ett bra marknadspris på hyran är, är inte jag duktig nog att svara på. Det är kommunens fastighetsavdelning bättre på, säger han.
SBB grundades av Ilija Batljan, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn, år 2015 och har expanderat mycket på kort tid. Bolaget äger fastigheter som inrymmer kommunal och statlig verksamhet. Men nu, med en stigande inflation och höjda räntor, har bolaget fått ekonomiska problem. En lösning kan vara att sälja tillbaka fastigheterna till kommunerna, uppger Corren.
Är Finspångs kommun beredd att köpa loss några av SBB:s fastigheter?
– Det har vi inte tagit ställning till i dagsläget. Det handlar bland annat om pris och under vilka förutsättningar. Kommunen har ju en begränsad påse pengar att använda för investeringar och köper vi fastigheter av SBB så är det något annat vi inte kommer kunna göra. Fast det skulle förstås kännas bra att själva äga en större del de fastigheter vi bedriver verksamhet i, säger Mats Annerfeldt.