Skuld: 126 miljoner kr

Högarna av obetalda räkningar växer och allt fler privatpersoner hamnar hos Kronofogden. I Finspång riskerar nu nära 900 personer utmätning.Deras sammanlagda skuld: 126 miljoner kronor.

FINSPÅNG2010-03-11 13:32
Obetalda böter, skatter, tv-avgifter, hyror och banklån. Listan över Finspångsbornas obetalda fakturor kan göras lång. Sammanlagt rör det sig om 126 miljoner kronor som nu ska drivas in av Kronofogden.
– Vi är jättebekymrade, vi vill ju inte att de ska hamna hos oss. Vi kommer nu att gå igenom personernas ekonomiska situation för att säkra tillgångar som går att utmäta, säger Annika Sydberger Norrman på Kronofogdemyndigheten.
Kopplat till ohälsa
Finspångsborna är långt ifrån ensamma. En förklaring till att allt fler svenskar hamnar i Kronofogdens register är att lågkonjunkturen nu slagit igenom med full kraft, och medfört uppsägningar och ökad arbetslöshet.
– Det är viktigt att beslutsfattare har klart för sig vad det innebär att ha så många överskuldsatta. Det innebär inte bara kostnader för individen utan är även kopplat till ohälsa, som kostar samhället 30–50 miljoner kronor per år.
Livssituation
Enligt Annika Sydberg Norrman är djup skuldsättning ofta kopplat till en personlig livssituation där arbetslöshet, sjukdom och skilsmässor kan ingå. För att fånga upp personer som riskerar hamna i en svår ekonomisk situation är förebyggande insatser och samverkan mellan myndigheter viktigt.
– Annars finns en risk att man blir sjuk eller går in i ett missbruk, och det kostar oftast samhället mer att rehabilitera än att förebygga. I det förebyggande arbetet ingår bättre samverkan mellan exempelvis socialtjänst, arbetsförmedling, skolor och familjerådgivning för att tidigt få en bild av hur skuldsituationen ser ut.
Försörjningsstöd
Den politiska majoritetens talesperson för social omsorg, Conny Lindgren (V), befarar att Finspångsbornas höga skuldsättning kan innebära att kostnaderna för försörjningsstöd ökar framöver.
– Jag reagerar inför siffrorna och vi vet ju även att dålig ekonomi kan leda till ohälsa. Det vi kan göra är att jobba förebyggande med skuld-och budgetrådgivning, men jag har inte fått några signaler om att läget skulle vara ansträngt.
– Uppdraget att samverka mellan enheter inom kommunen finns redan, men man vet ju inte om det är rätt kanaler. Vi får fortsätta att titta på det, säger Conny Lindgren.
Även Kronofogden arbetar med förebyggande och uppsökande verksamhet. Nyligen har en ny kundtjänst startats dit oroliga kan ringa för rådgivning.
– Folk ringer ofta när det redan är för sent. Ju tidigare man kan fånga upp desto bättre, men det handlar om att vara aktiv själv, säger Annika Sydberg Norrman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om