Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skridskoentusiasterna tror fortfarande på isar i vinter

Trots rekordtemperaturer och isfria sjöar lever hoppet om att kunna spänna på långfärdsskridkorna snart.

Åke Kinnander och Lennart Persson, Friluftsfrämjandet i Finspång, hoppas att kylan ska komma till Bleken och andra sjöar så det blir åkbara isar.

Åke Kinnander och Lennart Persson, Friluftsfrämjandet i Finspång, hoppas att kylan ska komma till Bleken och andra sjöar så det blir åkbara isar.

Foto: Christer Andersson

Finspång2020-12-22 10:00

2020 är på väg att bli det varmaste året som uppmätts i landet sedan väderstationerna började mäta på 1860-talet. 

Det blöta och höstmilda har bara fortsatt genom milda sydvästvindar från Atlanten och global uppvärmning. Det är tuffa tider för entusiasterna i väntan på åkbara isar.

Åke Kinnander och Lennart Persson hoppas att det inte ska bli som förra vintern. 

– Det krävs några dygns kyla för att det ska bli bärig is. Det kan gå relativt fort. Så illa som ifjol tror jag inte att det ska bli, jag tror på en köldknäpp i januari-februari, säger Lennart Persson vid standkanten av Bleken vid Lunddalen.

– I och med att det kan lägga sig på några dagar så finns hoppet. Är isen fem centimeter känner man sig relativt trygg, men helst vill man ha tio. Jag har lärt mig att det helst ska frysa till före 18 februari, för då börjar dagsmejan komma, tycker Åke Kinnander.

Flera faktorer än kyla påverkar istillväxt, som luftens fuktighet och vindstyrka.

– Skridskosäsongen är väsentligt kortare numera. När det har blivit två grader varmare hamnar vi ofta på andra sidan nollan så det inte blir någon isbildning. Jag såg att yttemperaturen i Östersjön är plus åtta grader. I småsjöarna är det klart kallare, berättar Åke Kinnander.

Var blir det tidigast åkbart i det här området?

– Högt belägna grunda sjöar. Det finns några premiärsjöar. En liten göl vid Lotorp och Mäseln vid Torstorp, svarar Lennart Persson.

2018 fanns det mycket åkbara isar och det gav ett explosionsartat intresse för långfärdsskridskor, inte minst genom att israpporter utvecklats på skridskonätet. 

Östergötland betraktas som ett idealiskt område för långfärdsskridskor genom att snön på isen oftast smälter så isen fryser om. Runt nollan tinar det och fryser om vart annat. Dessutom brukar det plogas slingor på flera sjöar.

Många av åkarna i Finspångs närområde är med i Bråvallaskrinnarna som organiserar gruppturer. 

Friluftsfrämjandet i Finspång arrangerar prova-på-dagar på Bleken vid Lunddalen. Utrustningen finns på plats och väntar på is.

I kommunen finns många fina sjöar att åka; Hunn, Näfssjön, Ormlången, Östjuten, Regnaren, Skiren, Glan med flera.

Kinnander och Persson betonar säkerhetstänket. Sällskap, ispik som ett känselspröt, isdubbar, livlina och ryggsäck med klädbyte och matsäck.

– Risken är inte bara att du trillar i, den är också att du åker ner i en spricka, trillar och slår dig, säger Persson.

Karta: Lunddalen Friluftsfrämjande Stuga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!