Idag är de endast ett tiotal elever på plats, resten är ute på praktikplatser. Eleverna har fått uppgiften att bygga en grill. Det är glada miner och gemytlig stämning i verkstaden. Entusiasmen sprudlar.
Sedan starten för nio månader sen, har sex personer fått anställning och två till är på gång. Kön för att komma in på utbildningen är lång.
– Det har inte varit en rak framgångssaga utan vi har fått forma utbildningen allt eftersom. Att det nu genererar anställningar är jättekul. Det inspirerar de andra, säger Ylva Svensson, utbildningsstrateg på Finspångs kommun.
Gränges, Runex, KL Industri, Finspångs finmekaniska, Saltängens mekaniska och Tranfoten AB är de företag som anställer eller erbjuder praktikplatser idag.
– Det är synd att det inte är fler stora företag som är med. Alla är intresserade men många företag har svårt att ta sista steget. Vi har precis det de behöver, menar Jonny Andersson verkstadslärare.
Många elever läser svenska vid sidan av arbetet i verkstaden. Det är främst yrkessvenska, anpassad för yrkeslivet i Finspångs industrier. Språkutbildningen är en del av arbetet för att en elev ska bli anställningsbar men anpassningen mot industrin sker även på andra sätt.
Företagen meddelar Yrkesvux om en praktikant behöver lära sig något specifikt. På Yrkesvux kan man sedan lära ut det som specifikt efterfrågas från företagen för att eleverna ska bli anställningsbara. Hur länge man är på Yrkesvux kan variera mellan fyra månader och två år.
– I Syrien är jag utbildad läkare. Här i Sverige måste jag läsa etik och kunna perfekt svenska för att kunna arbeta som läkare. Svenskan är svår för mig. Jag läser etik vid sidan om men det tar tid, säger Ahmad Ibrahim.
– Jag har varit här sen i mars. Vi får lära oss allt, slipa, svetsa, svarva och så vidare. Jag kanske kan komma ut på en praktikplats efter sommaren, hoppas Katarina Vezenkoska.
Katarina Vezenkoska är en av de två kvinnor som just nu går Yrkesvux. Att få fler kvinnor till utbildningen är en uttalad ambition.
– Vi ger kvinnor lite förtur för att visa att alla kan jobba i den här branschen, säger Ylva Svensson.
Eleverna på Yrkesvux har olika bakgrund och olika framtidsplaner. Därför är anpassningen viktig, inte bara mot företagen utan även för eleverna.
– Utbildningen är som ett smörgåsbord där man kan plocka det man behöver och ta det i sin egen takt, menar Suada Talic integrationssamordnare på Finspångs kommun.